دوره 8، شماره 15 - ( بهار 1396 )                   جلد 8 شماره 15 صفحات 131-137 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

The Effect of Exogenous Enzymes on Growth Performance, Some Blood and Rumen Parameters of Brown Swiss Fattening Male Bulls. rap. 2017; 8 (15) :131-137
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-754-fa.html
سبحانی راد سعید، زرقی رضا. تأثیر استفاده از آنزیم برون زاد بر عملکرد رشد،برخی فراسنجه‌های خونی و شکمبه ای گوساله های نر پرواری نژاد براون سوئیس . پژوهشهاي توليدات دامي. 1396; 8 (15) :131-137

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-754-fa.html


استادیار
چکیده:   (475 مشاهده)

     به منظور بررسی تأثیر آنزیم‌های برون‌زاد بر عملکرد رشد، فراسنجه‌های خون و مایع شکمبه در گوساله‌های نر پرواری نژاد براون سوئیس از 18 رأس گوساله نر براون سوئیس، در قالب طرح کاملاً تصادفی استفاده شد. جیره‌های آزمایشی شامل: 1) جیره پایه (شاهد)، 2) جیره پایه + 5/0 گرم مخلوط آنزیمی در کیلوگرم ماده خشک و 3) جیره پایه + 75/0گرم مخلوط آنزیمی در کیلوگرم ماده خشک بودند. گوساله‌های تحت آزمایش با جیره‌های کاملاً مخلوط شامل 35 درصد سیلاژ ذرت و 65 درصد کنسانتره تغذیه شدند. نتایج نشان داد که جیره‌های آزمایشی تأثیر معنی‌داری بر میزان ماده خشک مصرفی، افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل غذایی گوساله‌ها نداشت (05/0p>)، اما در درصد قابلیت هضم ماده خشک تفاوت معنی‌داری مشاهده شد، بیش‌ترین و کم‌ترین قابلیت هضم ماده خشک به ترتیب مربوط به جیره پایه + 50/0 گرم مخلوط آنزیمی و جیره پایه +75/0 گرم مخلوط آنزیمی بود (05/0p<). هم‌چنین جیره حاوی 50/0 گرم مخلوط آنزیمی سبب افزایش pH مایع شکمبه شد (05/0p<). جیره‌های آزمایشی حاوی مکمل آنزیمی تأثیر معنی‌داری بر فراسنجه‌های سرمی خون (گلوکز، نیتروژن اوره­ای خون، تری‌گلیسرید و آسپارتات ترانس آمیناز) به‌جز آلانین ترانس آمیناز و نیتروژن آمونیاکی مایع شکمبه داشتند، بنابراین استفاده از سطوح مورد نظر مکمل آنزیمی ناتوزیم پلاس اثرات مثبتی بر عملکرد رشد گوساله­های پرواری براون سوئیس نداشت اما برخی از فراسنجه‌های سرمی و شکمبه­ای این حیوانات را افزایش داد.

متن کامل [PDF 464 kb]   (140 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي

فهرست منابع
1. Balci, F., S. Dikmen, H. Gencoglu, A. Orman, I.I. Tukmen and H. BiriciIk. 2007. The effect of fibrolytic exogenous enzyme on fattening performance of steers. Bulgarian Journal of Veterinary Medicine, 10, 2: 113-118.
2. Beauchemin, K.A. and L.M. Rode. 1996. Use of feed enzymes in ruminant nutrition. Animal science research and development: meeting future challenges. 103-131 pp., Ministry of Supply and Services Canada, Ottawwa.
3. Beauchemin, K.A., L.M. Rode and V.J.H. Sewalt. 1995. Fibrolytic enzymes increase fiber digestibility and growth rate of steers fed dry forages. Canadian Journal of Animal Science, 75: 641-644. [DOI:10.4141/cjas95-096]
4. Beauchemin, K.A., L.M. Rode, M. Maekaw, D. Morgavi and R. Kampen. 2000. Evaluation of a non-starch polysacchridase feed enzyme in dairy cow diets. Journal of Dairy Science, 83: 453-553. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(00)74914-9]
5. Beauchemin, K.A., S.D.M. Jones, L.M. Rode and V.J.H Sewalt. 1997. Effects of fibrolytic enzyme in corn or barley diets on performance and carcass characteristic of feedlot cattle. Canadian Journal of Animal Science, 77: 645-653. [DOI:10.4141/A97-050]
6. Beauchemin, K.A., W.Z. Yang and L.M. Rode. 1999. Effects of grain source and enzyme additive or grain source on site and extent of nutrient digestion in dairy cows. Journal of Dairy Science. 82: 378-390. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(99)75244-6]
7. Bedford, M.R. and G.G. Partridge. 2001. Enzymes in farm animal nutrition. finn feeds marlborough wiltshire. CABI Publishing, 397 pp.
8. Clark, J.D., I.A. Dyer and J.A. Templeton. 1961. Some nutrition and physiological effects of enzymes for fattening cattle. Journal of Animal Science. 20 (Suppl. 1). 928 pp.
9. Coles, E.H. 1986. Veterinary clinical pathology. 4th Ed. W.B. 486-488 pp. Saunders Company, Philadelphia, PA, USA.
10. Colombatto, D., D.P. Morgavi, A.F. Furtado and K.A. Beauchemin. 2002. Screening of fibrolytic enzymes as additives for ruminant diets: relationship between enzyme activities and the in vitro degradation of enzyme-treated forages. British Society Animal Science. Annu. Mtg. 210 pp. Penicuik, 210 pp. U.K.
11. Eun, J.S. and K.A. Beauchemin. 2005. Effects of proteolytic feed enzyme on intake, digestion, ruminal fermentation, and milk production. Journal of Dairy Science, 88: 2140-2153. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(05)72890-3]
12. Feng, P., C. W. Hunt, G.T. Pritchard and W.E. Julien. 1996. Effect of enzyme preparation on in situ and in vitro digestive characteristics of mature cool-season grass forage in beef steers. Journal of Animal Science, 74: 1349-1357. [DOI:10.2527/1996.7461349x]
13. Golchin Gelehdooni, S., A. Teimouri Yansari and H. Taghavi Kargan. 2013. The effects of alfalfa particle size and processed canola meal on physiocochemical properties of ration in Zel sheep. Research on Animal Production, 4: 47-61 (In Persian).
14. Hristov, A.N., T.A. McAllister, K.J. Cheng. 2000. Intraluminal supplementation With increasing levelofexogenous polysaccharide- degrading enzymes: effects on nutrient digestion in cattle fed barlay grain diets. Journal of Animal Science, 78: 477-487. [DOI:10.2527/2000.782477x]
15. Jalilvand, Gh., A.A. Naserian and R.Valizadeh. 2010. Effect of ruminal infusion of different levels of an enzymatic mixture on nutrients digestibility of sheep. The 4thCongress on Animal Science, Tehran. Iran (In Persian).
16. Lewis, G.E., C.W. Hint, W.K. Sanchez, R. Treacher, G.T. Prichard and P. Feng. 1996. Effect of direct-fed fibrolytic enzymes on the digestive characteristics of a forage-based dite fed to beef steers. Journal of Animal Science, 74: 3020-3028. [DOI:10.2527/1996.74123020x]
17. Mathlouthi, N., L. Saulnier, B. Quemener and M. Larbier. 2002. Xylanase, B-glucanase and other side enzymatic activities have greater effects on viscosity of several feed stuffs than Xylanase, B-glucanase use along or in combination. Journal of Agricultural and food Chemistry, 50: 5121-5127. [DOI:10.1021/jf011507b]
18. McAllister, T.A., S.J. Oosting, J.D. Popp, Z. Mir, L.J. Yank, A.N. Hristov, R.J. Treacher and K.J. Cheng. 1999. Effects of exogenous enzymes on digestibility of barley silage and growth performance of feedlot cattle. Canadian Journal of Animal Science, 79: 353-360. [DOI:10.4141/A98-099]
19. Michal, J.J., K.A. Johnson, R.J. Treacher, C.T. Gaskins and O. Sears. 1996. The impact of direct fed fibrolytic enzymes on the growth rate and feed efficiency of growing beef steers and heifers. Journal of Dairy Science, 74 (Suppl. 1), 296 pp.
20. Morgavi, D.P., C.J. Newbold, D.E. Beever and R.J. Wallace. 2000. Stability and stabilization of potential feed additiveenzymes in rumenfluid. Enzymeand Microbial Technology, 26: 171-177. [DOI:10.1016/S0141-0229(99)00133-7]
21. Nakamura, T., T.J. Klopfenstein, R.A. Britton. I994. Evaluation of acid detergent insoluble nitrogen as an indicate of protein quality in non forage proteins. Journal of Animal Science, 72: 1043. [DOI:10.2527/1994.7241043x]
22. Nsereko, V.L., K.A. Beauchemin, D.P. Morgavi, L.M. Rode, A.F. Furtado, T.A. McAllistr, A.D. Iwaasa, W.Z. Yang and Y. Wang. 2002. Effect of a fibrolytic enzymes preparation from Trichoderma longibrachiatum on the rumen microbial population of Dairy cows. Canadian Journal of Microbiology, 48: 14-20. [DOI:10.1139/w01-131]
23. Perry, T.W., E.D. Purkhiser and W.M. Beeson. 1966. Effect of supplemental enzymes on nitrogen balance, digestibility of energy and nutrients and and on growth and feed efficiency of cattle. Journal of Animal Science, 25: 760-764. [DOI:10.2527/jas1966.253760x]
24. Samadi Vaskasi, H., A. Teimouri Yansari, S. Golchin Gelehdooni and H. Taghavi Kargan. 2014. Effect of Iranian clover silage processing with easily degradable carbohydrates and Enzyme on Intake, digestibility, chewing behavior and body weight gain in Zell Sheep. Research on Animal Production, 5: 69-82 (In Persian).
25. Sanchez, W.K., C.W. Hunt, M.A. Guy, G.T. Pritchard, B.I. Swanson, T.B. Warner and J.M. Higgins.1996. Effect of fibrolytic enzymes on lactational performance of dairy cows. Journal of Dairy Science 79, Suppl. 1, 183 pp.
26. SAS User's Guide: Statistics, Version 9.1th edition. 1989. SAS Inst., Inc., Cary, NC.
27. Sheperd, A.C., M. Maslanka, D. Quinn and L. Kung, 2007. Additives containing bacteria and enzymes for alfalfa silage. Journal of Dairy Science, 78: 565-572. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(95)76667-X]
28. Soufi Siavash, R. and Jan H. Mohammadi. 2004. Animal nutrition. McDonald. 5th edition.2nd printing. Tehran (In Persian).
29. Sutton, J.D., R.H. Phipps, D.E. Beever, D.J. Humphries, G.F. Hartnell and J.L. Vicinh. 2003. Effect of method of application of fibrolytic enzyme production digestive processes and milk production in Holstien Friesian cows. Journal of Dairy Science, 86: 546-556. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(03)73633-9]
30. Tiffany, M.E. and J.W. Spears. 2005. Differential vesponses to dietary cobalt in finishing steers fed cornvs. Barler-base diets. Journal of Animal Science, 83: 2580-2589. [DOI:10.2527/2005.83112580x]
31. Yang, W.Z., K.A. Beauchemin and L.M. Rode. 1999. Effect of enzyme feed additives on extent of digestion and milk production of lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, 82: 391-403. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(99)75245-8]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2018 All Rights Reserved | Research On Animal Production(Scientific and Research)

Designed & Developed by : Yektaweb