دوره 14، شماره 39 - ( بهار 1402 )                   جلد 14 شماره 39 صفحات 27-21 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Nobakht A. (2023). The Effects of Duration, Location and Storage Status of Edible Eggs in Home Refrigerators on Quality Traits, Shell Traits and Biochemical Indicators of Yolk Eggs. rap. 14(39), 21-27. doi:10.61186/rap.14.39.21
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1298-fa.html
نوبخت علی. اثرات طول مدت، محل و وضعیت نگهداری تخم‌مرغ‌های خوراکی در یخچال‌های خانگی بر صفات کیفی، صفات پوسته و شاخص‌های بیوشیمیایی زرده تخم‌مرغ‌ پژوهشهاي توليدات دامي 1402; 14 (39) :27-21 10.61186/rap.14.39.21

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1298-fa.html


دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه
چکیده:   (891 مشاهده)
مقدمه و هدف: تخم‌مرغ یک ماده غذایی کامل برای تغذیه گروه‌های مختلف سنی است که با دارا بودن طیف گسترده‌ای از مواد مغذی مورد نیاز، حاوی ترکیبات شیمیایی حساس در مقابل عوامل نامساعد محیطی از قبیل حرارت، ماندگاری و شرایط و محل نگهداری می‌باشد. در آزمایش حاضر طول مدت، محل و وضعیت نگهداری تخم‌مرغ‌های خوراکی در یخچال‌های خانگی و اثرات آنها بر صفات کیفی، صفات پوسته و شاخص‌های بیوشیمیایی زرده تخم‌ها مورد ارزیابی قرار گرفت.
مواد و روشها: در این آزمایش تعداد 216 عدد تخم‌مرغ سالم تولید یک روز مرغ‌های سویه های لاین W36، با سن 77 هفتگی تهیه و به صورت آرایش فاکتوریل 2×3×3 شامل 3 هفته، 3 طبقه و دو وضعیت نگهداری تخم‌مرغ (نوک تیز به طرف پایین و یا برعکس) در 18 تیمار، 72 تکرار و 3 عدد تخم‌مرغ در هر تکرار، در قالب یک طرح کاملاً تصادفی مورد استفاده قرار گرفتند.
یافتهها: طول مدت زمان نگهداری، محل و نحوه نگهداری تخم در یخچال اثرات معنی‌داری بر کیفیت داخلی، صفات پوسته و شاخص‌های بیوشیمیایی زرده تخم‌ها داشت (0/05p<). نگهداری تخم‌مرغ‌ها در طبقات بالایی یخچال نسبت به طبقه پایین، شاخص زرده و رنگ زرده را افزایش داد (0/05p<). با افزایش مدت زمان نگهداری تخم‌مرغ‌ها به سه هفته در یخچال، درصد زرده، واحد هاو، ضخامت پوسته تخم‌مرغ‌ها و نیز غلظت کلسترول زرده کاهش، در حالی که درصد سفیده و رنگ زرده افزایش یافت (0/05p<). وضعیت نگهداری تخم‌مرغ‌ها در یخچال (نوک تیز پایین و یا بالعکس)، اثرات معنی‌داری بر کیفیت داخلی، صفات پوسته و شاخص‌های بیوشیمیایی زرده تخم‌مرغ‌ها نداشت (0/05<p).
 نتیجهگیری: با توجه به ارزش غذایی، ترکیبات متعدد و نیز ماهیت بعضی از مواد مغذی موجود در تخم‌مرغ و بالخصوص زرده تخم‌ها (نظیر اسیدهای- چرب غیراشباع)، به عنوان یک دغدغه برای متخصصین تغذیه و نیز خانم‌های خانه‌دار، مدت زمان، محل نگهداری و وضعیت نگهداری تخم‌مرغ‌ها در یخچال مطرح است. در آزمایش حاضر مشاهده شد که اولاً طبقه پایین یخچال محل مناسبی برای نگهداری تخم‌مرغ‌ها نیست، ثانیاً با افزایش طول مدت زمان نگهداری تخم‌مرغ‌ها به بیش از دو هفته، کیفیت داخلی، کیفیت پوسته و محتوی زرده تخم‌مرغ‌ها دچار افت و نقصان می شوند، لیکن وضعیت نگهداری تخم‌مرغ‌های خوراکی در یخچال (نوک تیز تخم مرغ به سمت پایین و یا برعکس)، اثرات معنی‌داری بر صفات فوق‌الذکر نداشت. با توجه به یافته‌های بالا توصیه می شود، تخم‌مرغ مورد نیاز خانوارها در مقادیر زیاد خریداری نشوند و به مدت بیش از 2 هفته و همچنین در طبقات پایین یخچال‌های خانگی  نگهداری نشوند.   
متن کامل [PDF 1697 kb]   (289 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: 1401/2/5 | ویرایش نهایی: 1402/3/9 | پذیرش: 1401/11/17 | انتشار: 1402/3/9

فهرست منابع
1. Beejmohun, V., O, Fliniaux. E. Grand. F. Lamblin, L. Bensaddek, P. Christen and F. Mesnard. 2007. Microwave‐assisted extraction of the main phenolic compounds in flaxseed. Phytochemical Analysis: An International Journal of Plant Chemical and Biochemical Techniques, 18(4): 275-282. [DOI:10.1002/pca.973]
2. Curtis, P.A., F.A. Gardner and D.B. Mellor. 1986. A comparison of selected quality and compositional characteristics of brown and white shell eggs. III. Composition and nutritional characteristics. Poultry Science, 65: 501-507. [DOI:10.3382/ps.0650501]
3. Ibrahim, A.A., M.Y. Abare, I.B. Salisu and A. Abdulkarim. 2020. Effects of strain and storage period on some quality characteristics of chicken eggs. Nigerian Journal of Animal Science and Technology, 3 (2): 52-65.
4. Izat, A.L., F.A. Gardner and D.B. Mellor, 1986. The effects of age of bird and season of the year on egg quality. II. Haugh units and compositional attributes. Poultry Science, 65: 726-728. [DOI:10.3382/ps.0650726]
5. Jin, Y.H., K.T. Lee, W.I. Lee. and Y.K. Han. 2011. Effects of storage temperature and time on the quality of eggs from laying hens at peak production. Asian-Austalian Journal of Animal Science, 24: 279-284. [DOI:10.5713/ajas.2011.10210]
6. Jones, D.R. 2006. Conserving and monitoring shell egg quality. Proceedings of the 18th Annual Australian Poultry Science Symposium, pp: 157-165.
7. Jones, D.R. 2007. Egg functionality and quality during long-term storage. International Journal of Poultry Science, 6:157-162. [DOI:10.3923/ijps.2007.157.162]
8. Jones, D.R. and M.T. Musgrove. 2005. Effects of extended storage on egg quality factor. Poultry Science, 84:1774-1777. [DOI:10.1093/ps/84.11.1774]
9. Kirunda, D.F.K. and S.R. McKee. 2000. Relating quality characteristics of aged eggs and fresh eggs to vitelline membrane strength as determined by a texture analyzer. Poultry Science, 79: 1189-1193. [DOI:10.1093/ps/79.8.1189]
10. Lee. M.H., E.J. Cho, E.S. Choi and S.H. Sohn. 2016. The effect of storage period and temperature on egg quality in commercial eggs. Korean Journal of Poultry Science, 43(1): 31-38. [DOI:10.5536/KJPS.2016.43.1.31]
11. Mine, Y. 2002. Recent advances in egg protein functionality in the food system. World's Poultry Science Journal, 58: 31-39 [DOI:10.1079/WPS20020005]
12. Samli, H.E., A. Agma and N. Senkoylu. 2005. Effects of storage time and temperature on egg quality in old laying hens. Journal of Applied Poultry Research, 14: 548-553. [DOI:10.1093/japr/14.3.548]
13. SAS Institute Inc. SAS/Stat User's Guide .2006. Version 9.1. SAS Institute Inc., Cary, NC.
14. Scott, T.A. and F.G. Silversides. 2000. The effect of storage and strain of hen on egg quality. Poultry Science, 79: 1725-1729. [DOI:10.1093/ps/79.12.1725]
15. Silversides, F.G. and T.A. Scott. 2001. Effect of storage and layer age on quality of eggs from two lines of hens. Poultry Science, 80:1240-1245. [DOI:10.1093/ps/80.8.1240]
16. Stadelman, W.J. and O.J. Cotterill, Ed. 1995. Egg Science and Technology, fourth edition. Haworth Press, Inc., Binghamton, New York.
17. Tona, K., O. Onagbesan, B. De Ketelaere, E. Decuypere and V. Bruggeman. 2004. Effects of age of broiler breeders and egg storage on egg quality, hatchability chick quality, chick weight and chick post hatch growth to 42 days. Journal of Applied Poultry Research, 13:10-18. [DOI:10.1093/japr/13.1.10]
18. Toussant, M.J. and J.D. Latshaw. 1999. Ovomucin content and composition in chicken eggs with different interior quality. Science and Food Agriculture, 79: 1666-1670. https://doi.org/10.1002/(SICI)1097-0010(199909)79:12<1666::AID-JSFA416>3.0.CO;2-H [DOI:10.1002/(SICI)1097-0010(199909)79:123.0.CO;2-H]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb