دوره 13، شماره 38 - ( زمستان 1401 1401 )                   جلد 13 شماره 38 صفحات 79-69 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
چکیده:   (1206 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: این مطالعه به­ منظور بررسی اثر سدیم استات و اسید لینولئیک مزدوج بر میزان ماده خشک مصرفی، وزن بدن، فعالیت آنزیم­ های کبدی، تولید و ترکیبات شیر و متابولیت ­های خونی در  گاوهای تازه­ زا انجام شد.
مواد و روش ­ها: در این مطالعه از 24 رأس گاو هلشتاین با میانگین وزن اولیه 13±601/47 کیلوگرم و نمره وضعیت بدنی 0/21±3/64 به ­مدت 25 روز طی روز­­های 5-30 بعد زایش استفاده شد. این آزمایش در 3 تیمار و 8 تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی با مقایسه میانگین‌ها به روش میانگین حداقل مربعات در سطح معنی‌داری 0/05 انجام شد. تیمار­ها شامل 1- جیره پایه(پودر چربی کلسیمی) ، 2- جیره حاوی 300 گرم مکمل سدیم استات، 3- جیره حاوی 100 گرم مکمل اسیدلینولئیک مزدوج (50% سیس-9 ترانس-11CLA ، 50% ترانس-10 سیس-12 CLA ) بود. ماده خشک مصرفی و میزان تولید شیر به­ صورت روزانه، وزن بدن و نمره وضعیت بدنی در ابتدا و انتهای آزمایش اندازه گیری و ثبت شد. همچنین نمونه خون در روزهای 5، 7، 14، 20، 25 بعد زایش گرفته شد. گاوها در سه وعده‌ی صبح، عصر و شب دوشیده شدند و رکورد هر وعده ثبت گردید. به­ منظور اندازه­ گیری ترکیبات شیر در روزهای 5، 8، 11، 14، 17، 20 و  25 بعد زایش نمونه شیر گرفته شد.
یافته­ ها: نتایج نشان داد میانگین وزن بدن، نمره وضعیت بدنی و ماده خشک مصرفی بین تیمار­ها تفاوت معنی­ داری نداشت. غلظت اسیدهای چرب غیر استریفه تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفت. همچنین تفاوت معنی­ داری برای تری­گلیسرید، کلسترول، آلبومین، پروتئین کل پلاسما و نیتروژن اوره­ای خون بین تیمار­ها مشاهده نشد. غلظت گلوکز پلاسما بین تیمارها تفاوت معنی­داری داشت)0/05(p<، به­ این­ صورت­ که CLA و سدیم استات به ترتیب افزایش و کاهش معنی‌داری نسبت به شاهد ایجاد کردند )0/05(p<. از طرفی سدیم استات به‌طور معنی‌داری سطح آسپارتات آمینوترانسفراز و لاکتات دهیدروژناز را نسبت به تیمار شاهد و CLA کاهش داد )0/05(p<. غلظت بتاهیدروکسی بوتیرات پلاسما با مصرف سدیم استات به طور معنی­داری نسبت به تیمار شاهد وCLA  افزایش یافت. تولید روزانه شیر، تولید شیر تصحیح شده 3/5 درصد چربی و درصد چربی شیر بین تیمارها تفاوت معنی­ داری داشت. تیمار سدیم استات و CLA نسبت به کنترل به طور معنی­ داری درصد چربی شیر را به ترتیب افزایش و کاهش دادند (0/05p<). همچنین تولید چربی شیر با مصرف سدیم استات نسبت به کنترل افزایش و با مصرف CLA کاهش داشت (0/05p<).
نتیجه­ گیری: با مصرف CLA به ­دلیل کاهش چربی شیر میزان گلوکز خون افزایش یافته، در نتیجه شدت توازن منفی انرژی را کاهش داد که به­ دنبال آن آسیب به سلول­ های کبدی کاهش یافت. همچنین با مصرف سدیم استات وضعیت انرژی بهبود یافته که احتمالاً به­ دلیل تأمین استات برای سنتز چربی شیر است. می­توان نتیجه گرفت بهترین راهکار برای داشتن کبد سالم در کنار افزایش تولید شیر و چربی شیر پس از زایش افزودن سدیم استات است.

 
متن کامل [PDF 1990 kb]   (410 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1401/1/18 | ویرایش نهایی: 1401/10/18 | پذیرش: 1401/4/5 | انتشار: 1401/9/10

فهرست منابع
1. Amarù, D.L. and C.J. Field. 2009. Conjugated linoleic acid decreases mcf-7 human breast cancer cell growth and insulin-like growth factor-1 receptor levels. Lipids, 44: 449-458. [DOI:10.1007/s11745-009-3288-4]
2. Batista, C.P., R.S. Gonçalves, L.V.Q. Contreras, S. de Faria Valle and F. González. 2022. Correlation between liver lipidosis, body condition score variation, and hepatic analytes in dairy cows. Brazilian Journal of Veterinary Medicine, 44: e005121-e005121. [DOI:10.29374/2527-2179.bjvm005121]
3. Bernal-Santos, G., J. Perfield II, D. Barbano, D. Bauman and T. Overton. 2003. Production responses of dairy cows to dietary supplementation with conjugated linoleic acid (CLA) during the transition period and early lactation. Journal of Dairy Science, 86: 3218-3228. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(03)73925-3]
4. Bjerre-Harpøth, V., N.C. Friggens, V.M. Thorup, T. Larsen, B. Damgaard, K. Ingvartsen and K. Moyes. 2012. Metabolic and production profiles of dairy cows in response to decreased nutrient density to increase physiological imbalance at different stages of lactation. Journal of Dairy Science, 95: 2362-2380. [DOI:10.3168/jds.2011-4419]
5. Cardoso, F.C.d., V.S. Esteves, S.T.d. Oliveira, C.S. Lasta, S.F. Valle, R. Campos and F.H.D. González. 2008. Hematological, biochemical and ruminant parameters for diagnosis of left displacement of the abomasum in dairy cows from Southern Brazil. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 43: 141-147. [DOI:10.1590/S0100-204X2008000100018]
6. Castañeda-Gutiérrez, E., B. Benefield, M. De Veth, N. Santos, R. Gilbert, W. Butler and D. Bauman. 2007. Evaluation of the mechanism of action of conjugated linoleic acid isomers on reproduction in dairy cows. Journal of Dairy Science, 90: 4253-4264. [DOI:10.3168/jds.2007-0117]
7. Council, N.R., 2001. Nutrient requirements of dairy cattle: 2001, National Academies Press.
8. Cozzi, G., L. Ravarotto, F. Gottardo, A.L. Stefani, B. Contiero, L. Moro, M. Brscic and P. Dalvit. 2011. Reference values for blood parameters in Holstein dairy cows: Effects of parity, stage of lactation, and season of production. Journal of Dairy Science, 94: 3895-3901. [DOI:10.3168/jds.2010-3687]
9. Đoković, R., V.S. Kurcubic, Z.Z. Ilić, M. Cincović, N. Fratrić, Z. Stanimirović, M.D. Petrović and M.P. Petrović. 2013. Evaluation of the metabolic status of Simmental dairy cows in early and mid lactation. Animal Science Papers and Reports, 31: 101-110.
10. Edmonson, A., I. Lean, L. Weaver, T. Farver and G. Webster. 1989. A body condition scoring chart for Holstein dairy cows. Journal of Dairy Science, 72: 68-78. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(89)79081-0]
11. Franczyk-Zarow, M., E. Kus and R.B. Kostogrys. 2019. Effect of conjugated linoleic acid and different type of dietary fat on serum lipid profile, liver enzymes activity and oxidative stress markers in Wistar rats. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 70. [DOI:10.32394/rpzh.2019.0049]
12. Geishauser, T., K. Leslie, D. Kelton and T. Duffield. 2001. Monitoring for subclinical ketosis in dairy herds. Compendium, 23: 65-71.
13. Hötger, K., H.M. Hammon, C. Weber, S. Görs, A. Tröscher, R.M. Bruckmaier and C.C. Metges. 2013. Supplementation of conjugated linoleic acid in dairy cows reduces endogenous glucose production during early lactation. Journal of Dairy Science, 96: 2258-2270. [DOI:10.3168/jds.2012-6127]
14. Jóźwik, A., N. Strzałkowska, E. Bagnicka, W. Grzybek, J. Krzyżewski, E. Poławska, A. Kołataj and J. Horbańczuk. 2012. Relationship between milk yield, stage of lactation, and some blood serum metabolic parameters of dairy cows. Czech Journal of Animal Science, 57: 353-360. [DOI:10.17221/6270-CJAS]
15. Kabir, F. and P. Pazdezh. 2002. Handbook of normal values in domestic animals. Noorbakhsh, Tehran.
16. Kauppinen, K. 1984. ALAT, AP, ASAT, GGT, OCT activities and urea and total bilirubin concentrations in plasma of normal and ketotic dairy cows. Zentralblatt für Veterinärmedizin Reihe A, 31: 567-576. [DOI:10.1111/j.1439-0442.1984.tb01316.x]
17. Kennedy, A., K. Martinez, S. Schmidt, S. Mandrup, K. LaPoint and M. McIntosh. 2010. Antiobesity mechanisms of action of conjugated linoleic acid. The Journal of Nutritional Biochemistry, 21: 171-179. [DOI:10.1016/j.jnutbio.2009.08.003]
18. Kun, B., W. Xiaoxu, W. Kaiying, L. Guangyu, L. Hanlu and G. Dryden. 2021. Effects of conjugated linoleic acid on growth performance, nutrient digestibility and blood biochemical indexes of male sika deer (Cervus nippon). Animal Production Science. [DOI:10.1071/AN21026]
19. Liu, X., S.V. Joseph, A.P. Wakefield, H.M. Aukema and P.J. Jones. 2012. High dose trans-10, cis-12 CLA increases lean body mass in hamsters, but elevates levels of plasma lipids and liver enzyme biomarkers. Lipids, 47: 39-46. [DOI:10.1007/s11745-011-3616-3]
20. Lubojacka, V., A. Pechova, R. Dvořák, P. Drastich, V. Kummer and J. Poul. 2005. Liver steatosis following supplementation with fat in dairy cow diets. Acta Veterinaria Brno, 74: 217-224. [DOI:10.2754/avb200574020217]
21. Mair, B., M. Drillich, D. Klein-Jöbstl, P. Kanz, S. Borchardt, L. Meyer, I. Schwendenwein and M. Iwersen. 2016. Glucose concentration in capillary blood of dairy cows obtained by a minimally invasive lancet technique and determined with three different hand-held devices. BMC Veterinary Research, 12: 1-11. [DOI:10.1186/s12917-016-0662-3]
22. Maxin, G., H. Rulquin and F. Glasser. 2011. Response of milk fat concentration and yield to nutrient supply in dairy cows. Animal, 5: 1299-1310. [DOI:10.1017/S1751731111000206]
23. Medeiros, S., D. Oliveira, L. Aroeira, M. McGuire, D. Bauman and D. Lanna. 2010. Effects of dietary supplementation of rumen-protected conjugated linoleic acid to grazing cows in early lactation. Journal of Dairy Science, 93: 1126-1137. [DOI:10.3168/jds.2009-2645]
24. Mirzaii, S., M. Mansourian, S.M. Derakhshandeh-Rishehri, R. Kelishadi and M. Heidari-Beni. 2016. Association of conjugated linoleic acid consumption and liver enzymes in human studies: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Nutrition, 32: 166-173. [DOI:10.1016/j.nut.2015.08.013]
25. Moore, C., H. Hafliger III, O. Mendivil, S. Sanders, D. Bauman and L. Baumgard. 2004. Increasing amounts of conjugated linoleic acid (CLA) progressively reduces milk fat synthesis immediately postpartum. Journal of Dairy Science, 87: 1886-1895. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(04)73347-0]
26. Odens, L., R. Burgos, M. Innocenti, M. VanBaale and L. Baumgard. 2007. Effects of varying doses of supplemental conjugated linoleic acid on production and energetic variables during the transition period. Journal of Dairy Science, 90: 293-305. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(07)72630-9]
27. Quiroz-Rocha, G.F., S.J. LeBlanc, T.F. Duffield, D. Wood, K.E. Leslie and R.M. Jacobs. 2009. Reference limits for biochemical and hematological analytes of dairy cows one week before and one week after parturition. The Canadian Veterinary Journal, 50: 383.
28. Rastani, R., S. Andrew, S. Zinn and C. Sniffen. 2001. Body composition and estimated tissue energy balance in Jersey and Holstein cows during early lactation. Journal of Dairy Science, 84: 1201-1209. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(01)74581-X]
29. Ramezani, M. and N. Mirzaei Aqjeh Gheshlagh, 2020. Effects of extruded flaxseed and conjugated linoleic acid on growth performance of Holstein infant calves. Livestock production research, 11(30): 31-8.
30. Roodbari, A.R., A. Towhidi, M. Zhandi, K. Rezayazdi, G.R. Mianji, E. Dirandeh and M. Colazo. 2016. Effect of conjugated linoleic acid supplementation during the transition period on plasma metabolites and productive and reproductive performances in dairy cows. Animal Feed Science and Technology, 219: 294-303. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2016.07.004]
31. Roy, B., B. Brahma, S. Ghosh, P. Pankaj and G. Mandal. 2011. Evaluation of milk urea concentration as useful indicator for dairy herd management: A review. Asian Journala Animal Veterinary Advanced, 6: 1-19. [DOI:10.3923/ajava.2011.1.19]
32. Sato, J., M. Kanata, J. Yasuda, R. Sato, K. Okada, Y. Seimiya and Y. Naito. 2005. Changes of serum alkaline phosphatase activity in dry and lactational cows. Journal of Veterinary Medical Science, 67: 813-815. [DOI:10.1292/jvms.67.813]
33. Sattler, T. and M. Fürll. 2004. Creatine kinase and aspartate aminotransferase in cows as indicators for endometritis. Journal of Veterinary Medicine Series A, 51: 132-137. [DOI:10.1111/j.1439-0442.2004.00612.x]
34. Schlegel, G., R. Ringseis, W. Windisch, F. Schwarz and K. Eder. 2012. Effects of a rumen-protected mixture of conjugated linoleic acids on hepatic expression of genes involved in lipid metabolism in dairy cows. Journal of Dairy Science, 95: 3905-3918. [DOI:10.3168/jds.2011-4835]
35. Selberg, K.T. 2002. Production and metabolic responses to dietary conjugated linoleic acid and trans-octadecenoic acid isomers in periparturient Holstein cows.
36. SEVİNÇ, M., A. BAŞOĞLU, H. GÜZELBEKTAŞ and M. BOYDAK. 2003. Lipid and lipoprotein levels in dairy cows with fatty liver. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 27: 295-299.
37. Sigl, T., G. Schlamberger, H. Kienberger, S. Wiedemann, H.H. Meyer and M. Kaske. 2010. Rumen-protected conjugated linoleic acid supplementation to dairy cows in late pregnancy and early lactation: effects on milk composition, milk yield, blood metabolites and gene expression in liver. Acta Veterinaria Scandinavica, 52: 1-8. [DOI:10.1186/1751-0147-52-16]
38. Stojević, Z., J. Piršljin, S. Milinković-Tur, M. Zdelar-Tuk and B. Beer Ljubić. 2005. Activities of AST, ALT and GGT in clinically healthy dairy cows during lactation and in the dry period. Veterinarski Arhiv, 75: 67-73.
39. Sutton, J., M. Dhanoa, S. Morant, J. France, D. Napper and E. Schuller. 2003. Rates of production of acetate, propionate, and butyrate in the rumen of lactating dairy cows given normal and low-roughage diets. Journal of Dairy Science, 86: 3620-3633. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(03)73968-X]
40. Urrutia, N. and K. Harvatine. 2017. Effect of conjugated linoleic acid and acetate on milk fat synthesis and adipose lipogenesis in lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, 100: 5792-5804. [DOI:10.3168/jds.2016-12369]
41. Urrutia, N.L. and K.J. Harvatine. 2017. Acetate dose-dependently stimulates milk fat synthesis in lactating dairy cows. The Journal of Nutrition, 147: 763-769. [DOI:10.3945/jn.116.245001]
42. Urrutia, N., R. Bomberger, C. Matamoros, and K.J. Harvatine. 2019. Effect of dietary supplementation of sodium acetate and calcium butyrate on milk fat synthesis in lactating dairy cows. Journal of dairy science, 102: 5172-5181. [DOI:10.3168/jds.2018-16024]
43. Wanders, A.J., L. Leder, J.D. Banga, M.B. Katan and I.A. Brouwer. 2010. A high intake of conjugated linoleic acid does not affect liver and kidney function tests in healthy human subjects. Food and Chemical Toxicology, 48: 587-590. [DOI:10.1016/j.fct.2009.11.036]
44. West, D.B., J.P. Delany, P.M. Camet, F. Blohm, A.A. Truett,. and J. Scimeca. 1998. Effects of conjugated linoleic acid on body fat and energy metabolism in the mouse. American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, 275: pp.R667-R672. [DOI:10.1152/ajpregu.1998.275.3.R667]

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.