دوره 13، شماره 35 - ( بهار 1401 )                   جلد 13 شماره 35 صفحات 99-93 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


گروه تغذیه دام و طیور دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده:   (1556 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف:
کنجاله دانه­ کتان سرشار از موادمغذی مختلف به­ ویژه پروتئین ­خام و انرژی است و می­تواند به­ عنوان خوراک پروتئبنی برای حیوان استفاده شود. حدود 3/13 انرژی قابل­ هضم (مگاژول بر کیلوگرم براساس ماده­خشک) و 32 تا 37 درصد پروتئین­ خام دارد. دارای پروفایل اسیدآمینه متعادل و پروتئین تجزیه ­پذیر موثر شکمبه کمی دارد. علاوه بر این ، گزارش شده است که کنجاله دانه ­کتان دارای مقدار بیشتری فنول­ ها و فلانوئید نسبت به دانه­ های خود دارد. هم­چنین، فعالیت آنتی اکسیدانی بالایی از خود نشان می­دهد که برای رشد و سلامت حیوانات مفید است. این ویژگی­ ها در خوراک نشخوارکنندگان مطلوب است.  با این حال، مطالعات در مورد جایگزینی کنجاله پنبه دانه با کنجاله دانه کتان در میش محدود است. هدف از این آزمایش، بررسی اثرات جایگزینی کنجاله دانه کتان به ­جای کنجاله پنبه دانه بر فراسنجه ­های خون، فعالیت آنزیم های فیبرولتیک شکمبه ­ای و سیستم ایمنی در میش ­ها بود.
مواد و روش‌ها: کنجاله کتان به­ جای کنجاله پنبه‌دانه در این تحقیق در سطوح صفر، 33، 66 و 100 درصد استفاده شد. در این آزمایش از 4 رأس میش غیر آبستن  در قالب یک طرح مربع لاتین 4×4 در چهار دوره 21 روزه استفاده شد. روزانه دو وعده خوراک در ساعات 8 و 16 در اختیار حیوانات قرار گرفت. خون­ گیری برای اندازه­ گیری فراسنجه­ های خون (گلوکز، تری گلیسیرید، نیتروژن اوره‌ای خون، کلسترول، HDL- کلسترول، LDL-کلسترول و VLDL-کلسترول و سیستم ایمنی (گلبول­ های سفید خون، لنفوسیت، منوسیت، گرانولوسایت، گلبول‌های قرمز خون، هموگلوبین، هماتوکریت، حجم متوسط هموگلوبین، وزن متوسط هموگلوبین، غلظت متوسط هموگلوبین در سلول، دامنه پراکندگی سلول قرمز، پلاکت‌ها، حجم متوسط پلاکت‌های، دامنه حجم پلاکت‌ها) در پایان دوره21 روزه انجام شد. برای اندازه­ گیری فراسنجه ­های شکمبه‌ای (pH، نیتروژن آمونیاکی و آنزیم کربوکسی متیل سلولاز و میکروکریستالین سلولاز) در انتهای هر دوره روز 20 از مایع شکمبه نمونه‌گیری شد.
یافته‌ها: نتایج آزمایش نشان داد که با افزایش کنجاله دانه­ کتان به­جای کنجاله پنبه‌دانه مقدار نیتروژن اوره ای خون، کلسترول و HDL-کلسترول افزایش پیدا کرد (0/05>p). مقدار هموگلوبین بین تیمارها تفاوت معنی‌داری داشتند و بیشترین مقدار آن مربوط به تیمار 100 درصد کنجاله کتان بود (0/05>p). فعالیت میکروکریستالین سلولاز با افزایش سطوح کنجاله دانه­ کتان در هر سه بخش فعالیت آنزیمی (داخل سلولی، خارج سلولی و وابسته به ذرات) به‌طور معنی‌دار کاهش پیدا کرد (0/05>p).
نتیجه‌گیری: درمجموع نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد کنجاله دانه­ کتان را به جای کنجاله پنبه دانه می ­توان تا 100 درصد در جیره غذایی میش ­ها بدون تاثیر در سلامتی دام جایگزین کرد.
متن کامل [PDF 1391 kb]   (401 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1400/6/10 | ویرایش نهایی: 1401/4/26 | پذیرش: 1400/8/16 | انتشار: 1401/1/10

فهرست منابع
1. Agarwal, N., I. Agarwal, D.N. Kamra and L.C. Chaudhary. 2000. Diurnal variations in the activities of hydrolytic enzymes in different fractions of rumen contents of Murrah buffalo. Journal of Applied Animal Research, 18(1): 73-80. [DOI:10.1080/09712119.2000.9706325]
2. Allard, J.P., R. Kurian, E. Aghdassi, R. Muggli and D. Royall. 1997. Lipid peroxidation during n−3 fatty acid and vitamin E supplementation in humans. Lipids, 32(5): 535-541. [DOI:10.1007/s11745-997-0068-2]
3. Bauman, D.E., A.L. Lock, B.A. Corl, C. Ip, A.M. Salter and P.W. Parodi. 2006. Milk fatty acids and human health: potential role of conjugated linoleic acid and trans fatty acids. In Ruminant physiology: Digestion, metabolism and impact of nutrition on gene expression, immunology and stress, 523-555. Wageningen Academic Publishers, Wageningen, the Netherlands.
4. Bhatia, A.L., K. Manda, S. Patni and A.L. Sharma. 2006. Prophylactic action of linseed (Linum usitatissimum) oil against cyclophosphamide-induced oxidative stress in mouse brain. Journal of Medicinal Food, 9: 261-264. [DOI:10.1089/jmf.2006.9.261]
5. Broderick, G.A. and J.H. Kang. 1980. Automated simultaneous determination of ammonia and total amino acids in ruminal fluid and in vitro media. Journal of Dairy Science, 54: 1176-1183.
6. Caroprese, M., M. Albenzio, A. Bruno, V. Fedele, A. Santillo and A. Sevi. 2011. Effect of solar radiation and flaxseed supplementation on milk production and fatty acid profile of lactating ewes under high ambient temperature. Journal of Dairy Science, 94(8): 3856-3867. [DOI:10.3168/jds.2010-4067]
7. Casamassima, D., M. Palazzo, F. Vizzarri, M. Cinone and C. Corino. 2013. Effect of dietary phenylpropanoid glycoside-based natural extracts on blood parameters and productive performance in intensively-reared young hares. Czech Journal of Animal Science, 58(6): 270-278. [DOI:10.17221/6825-CJAS]
8. Côrtes, C., D. da Silva-Kazama, R. Kazama, C. Benchaar, G. dos Santos, L.M. Zeoula, N. Gagnon and H.V. Petit. 2013. Effects of abomasal infusion of flaxseed (Linum usitatissimum) oil on microbial [beta]-glucuronidase activity and concentration of the mammalian lignan enterolactone in ruminal fluid, plasma, urine and milk of dairy cows. The British Journal of Nutrition, 109(3): 433. [DOI:10.1017/S0007114512001341]
9. Ghoorchi, T. and B. Ghorbani. 2011. Rumen Microbiology. Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran, 167 pp (In Persian).
10. Gladine C., C. Morand and E. Rock, D. Bauchart and D. Durand. 2007. Plant extracts rich in polyphenols (PERP) are efficient antioxidants to prevent lipoperoxidation in plasma lipids from animals fed n− 3 PUFA supplemented diets. Animal Feed Science and Technology, 136(3): 281-296. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2006.09.003]
11. Hao, X.Y., S.C. Yu, C.T. Mu, D.X. Wu, C.X. Zhaoa, and J. Zhang. 2020. Replacing soybean meal with flax seed meal: effects on nutrientdigestibility, rumen microbial protein synthesis and growthperformance in sheep. Animal, 14(9): 1841-1848. [DOI:10.1017/S1751731120000397]
12. Hossein Abadi, M., N. Torbatinejad, T. Ghoorchi and A. Toghdory. 2020. Effects of feeding different levels of flaxseed on performance, nutrient digestibility and blood parameters of pre-weaning calves. Research on Animal Production, 11(28):67-74 (In Persian).
13. Landete, J.M. 2012. Plant and mammalian lignans: A review of source, intake, metabolism, intestinal bacteria and health. Food Research International. 46: 410-424. [DOI:10.1016/j.foodres.2011.12.023]
14. Loor, J.J., A. Ferlay, A. Ollier, M. Doreau and Y. Chilliard. 2005. Relationship among trans and conjugated fatty acids and bovine milk fat yield due to dietary concentrate and linseed oil. Journal of Dairy Science, 88(2): 726-740. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(05)72736-3]
15. Mehrani, K., T. Ghoorchi, A. Toghdory and R. Rajabi AliAbadi, 2021. Effect of different levels of potato on nutrient digestibility, fibrolytic enzyme and ruminal characteristics in Dalagh ewes. Research on Animal Production, 11(30): 49-56 (In Persian).
16. McDonald, J.E., H.E. Allison and A.J. McCarthy. 2010. Composition of the landfill microbial community as determined by application of domain-and group-specific 16S and 18S rRNA-targeted oligonucleotide probes. Applied and Environmental Microbiology, 76(4): 1301-1306. [DOI:10.1128/AEM.01783-09]
17. Micek, P., F. Borowiec and M. Marciński. 2004. Linseed-based diets for sheep. 1. Nutrient digestibility, N retention and rumen fermentation. Journal of Animal and Feed Sciences, 13(2): 15-18. [DOI:10.22358/jafs/70283/2004]
18. National Research Council. 1985. Nutrient Requirement of Sheep. National Academy Press Washington D.C.
19. Nega, A. and S. Melaku. 2009. Feed intake, digestibility and body weight change in Farta sheep fed hay supplemented with rice bran and/or noug seed (Guizotia abyssinica) meal. Tropical Animal Health and Production, 41(4): 507-515. [DOI:10.1007/s11250-008-9215-5]
20. Normand, J., D. Bastien, D. Bauchart, F. Chaigneau, G. Chesneau, M. Doreau, J.P. Farrié, A. Joulié, D. Le Pichon, C. Peyronnet and A. Quinsac. 2005. Produire de la viande bovine enrichie en acides gras polyinsaturés oméga 3 à partir de graines de lin: quelles modalités d'apport du lin, quelles conséquences sur la qualité de la viande? Rencontre Recherche Ruminants, 12: 359-366.
21. Nudda, A., G. Battacone, A.S. Atzori, C. Dimauro, S.P.G. Rassu, P. Nicolussi, P. Bonelli and G. Pulina. 2013. Effect of extruded linseed supplementation on blood metabolic profile and milk performance of Saanen goats. Animal, 7(9): 1464-1471. [DOI:10.1017/S1751731113000931]
22. Nudda, A., G. Battacone, M.G. Usai, S. Fancellu and G. Pulina. 2006. Supplementation with extruded linseed cake affects concentrations of conjugated linoleic acid and vaccenic acid in goat milk. Journal of Dairy Science, 89(1): 277-282. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(06)72092-6]
23. Oomah, D.B., G. Mazza and E.O. Kenaschuk. 1996. Dehulling characteristics of flaxseed. LWT-Food Science and Technology, 29: 245-250. [DOI:10.1006/fstl.1996.0036]
24. Petit, H.V. 2002. Digestion, milk production, milk composition, and blood composition of dairy cows fed whole flaxseed. Journal of Dairy Science, 85(6): 1482-1490. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(02)74217-3]
25. Petit, H.V. 2003. Digestion, milk production, milk composition, and blood composition of dairy cows fed formaldehyde treated flaxseed or sunflower seed. Journal of Dairy Science, 86(8): 2637-2646. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(03)73859-4]
26. Petit, H.V., R.J. Dewhurst, J.G. Proulx, M. Khalid, W. Haresign and H.T. Wagiramungu. 2001. Milk production, milk composition, and reproductive function of dairy cows fed different fats. Canadian Journal of Animal Science, 81(2): 263-271. [DOI:10.4141/A00-096]
27. Quezada, N. and G. Cherian. 2012. Lipid characterization and antioxidant status of the seeds and meals of Camelina sativa and flax. European Journal of Lipid Science and Technology, 114: 974-982. [DOI:10.1002/ejlt.201100298]
28. Raghuvansi, S.K.S., R. Prasad, A.S. Mishra, O.H. Chaturvedi, M.K.Tripathi, A.K.Misra, B.L. Saraswat and R.C. Jakhmola. 2007. Effect of inclusion of tree leaves in feed on nutrient utilization and rumen fermentation in sheep. Bioresource Technology, 98(3): 511-517. [DOI:10.1016/j.biortech.2006.02.008]
29. Russell, J.B., J.D. O'connor, D.G. Fox, P.J. Van Soest and C.J. Sniffen 1992. A net carbohydrate and protein system for evaluating cattle diets: I. Ruminal fermentation. Journal of Animal Science, 70(11): 3551-3561. [DOI:10.2527/1992.70113551x]
30. Scislowski, V., D. Bauchart, D. Gruffat, P.M. Laplaud and D. Durand. 2005. Effects of dietary n-6 or n-3 polyunsaturated fatty acids protected or not against ruminal hydrogenation on plasma lipids and their susceptibility to peroxidation in fattening steers. Journal of Animal Science, 83(9): 2162-2174. [DOI:10.2527/2005.8392162x]
31. Sevi, A., G. Annicchiarico, M. Albenzio, L. Taibi, A. Muscio and S. Dell'Aquila. 2001. Effects of solar radiation and feeding time on behavior, immune response and production of lactating ewes under high ambient temperature. Journal of Dairy Science, 84(3): 629-640. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(01)74518-3]
32. Tafa, A., S. Melaku and K.J. Peters. 2010. Supplementation with linseed (Linum usitatissimum) cake and/or wheat bran on feed utilization and carcass characteristics of Arsi-Bale sheep. Tropical Animal Health and Production, 42: 677-685. [DOI:10.1007/s11250-009-9475-8]
33. Worden, L.C., M.G. Erickson, S. Gramer, C. Tap, C. Ylioja, N. Trottier and E.L. Karcher. 2017. Decreasing the dietary ratio of omega-6 to omega-3 fatty acids increases the omega-3 concentration of peripheral blood mononuclear cells in weaned Holstein heifer calves. Journal of Dairy Science. 101: 1227-1233. [DOI:10.3168/jds.2017-12696]

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.