دوره 13، شماره 38 - ( زمستان 1401 1401 )                   جلد 13 شماره 38 صفحات 127-118 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
چکیده:   (1056 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: به‌منظور بهره ­وری بالا می­ بایست بزغاله ­ها را پس از زایش وارد سیستم­های کنترل‌ شده پرواربندی کرد که در این حالت بزغاله­ ها با وزن حدود 30 کیلوگرم روانه کشتارگاه شده که از کیفیت لاشه بالا، مشتری­ پسندی بیشتر و مواد مغذی بالاتری برخوردار بوده و همچنین شیر بزهای مادر به فروش می­رسد که از جنبه­ ی اقتصادی برای دامپرور بسیار حائز اهمیت است و سبب افزایش بهره ­وری می­ شود. بنابراین زودشیرگیری و استفاده از جیره های آغازین با سطوح انرژی بالا می­تواند در رسیدن هر چه زودتر بزغاله­ ها به وزن هدف یک راهکار عملی باشد.
مواد و روش ­ها: این آزمایش به ­منظور بررسی اثر تغذیه با سطوح مختلف دانه کلزا به عنوان مکمل چربی در جیره آغازین بر عملکرد و متابولیت­ های شکمبه­ ای­ و خونی بزغاله­ های زود شیرگیری شده مهابادی انجام شد. تعداد 20 رأس بزغاله نر و ماده مهابادی بعد از تولد به مدت 4 هفته با شیر مادر تغذیه شدند. در ادامه بزغاله ها به­ صورت تصادفی به 4 گروه 5 رأسی تفکیک و بعد از طی دوره عادت­ پذیری به ­مدت 2 هفته، در قالب طرح کامالا تصادفی به ­مدت دو ماه با جیره­ های آزمایشی تغذیه شدند. جیره های آزمایشی شامل خوراک آغازین با نسبت کنسانتره به علوفه 10:90 و مقادیر متفاوت دانه کلزای آسیاب شده (3، 5/4 و 6 درصد) به ­عنوان منبع چربی بود.
یافته­ ها: نتایج نشان داد که اثر تیمارها بر ماده خشک مصرفی و افزایش وزن بزغاله‌ها معنی‌دار بود (0/05>p). بیش‌ترین مقدار مصرف ماده خشک و افزایش وزن در تیمار 3 درصد دانه کلزا مشاهده شد. قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی، عصاره اتری، پروتئین خام و همچنین مقدار PH شکمبه تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت؛ اما قابلیت هضم الیاف نامحلول در شوینده خنثی در تیمار 3 درصد دانه کلزا بیش‌تر از 4/5 و 6 درصد بود (0/05>p). مقدار گلوکز و کلسترول خون کاهش معنی‌داری در همه‌ی تیمارها نسبت به گروه شاهد نشان داد (0/05>p).
نتیجه­ گیری: به‌طورکلی می­توان نتیجه گرفت که زود از شیرگیری بزغاله ­ها با تغذیه ­ی جیره آغازین و دانه ­ی کلزا می­ تواند باعث بهبود مصرف خوراک و افزایش وزن و به‌تبع آن باعث زودتر رسیدن به وزن موردنظر شود؛ بنابراین استفاده از سطح 3 درصد دانه­ ی روغنی کلزا به همراه 87 درصد کنسانتره استارتر در تغذیه­ ی بزغاله ­های زود شیرگیری شده مهابادی توصیه می­شود.
متن کامل [PDF 1224 kb]   (257 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1400/5/28 | ویرایش نهایی: 1401/10/18 | پذیرش: 1401/7/30 | انتشار: 1401/9/10

فهرست منابع
1. AOAC. 2000. Official methods of analysis. 17th ed. Association of Official Analytical Chemists. Washington, DC.
2. Ascencio, C., N. Torres, F. Isoard-Acosta, F.J. Gomez-Perez, R. Hernandez-Pando and A.R. Tovar. 2004. Soy protein affects serum insulin and hepatic SREBP-1 mRNA and reduces fatty liver in rats. The Journal of Nutrition, 134: 522-529. [DOI:10.1093/jn/134.3.522]
3. Bhatt, R., N. Soren, M. Tripathi and S. Karim. 2011. Effects of different levels of coconut oil supplementation on performance, digestibility, rumen fermentation and carcass traits of Malpura lambs. Animal Feed Science and Technology, 164: 29-37. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2010.11.021]
4. Blanco, C., F.J. Giráldez, N. Prieto, L. Morán, S. Andrés, J. Benavides M.L. Tejido and R. Bodas. 2014. Effects of dietary inclusion of sunflower soap stocks on nutrient digestibility, growth performance, and ruminal and blood metabolites of light fattening lambs. Journal of Animal Science, 92: 4086-4094. [DOI:10.2527/jas.2014-7693]
5. Bourre, J.M. 2005. Where to find omega-3 fatty acids and how feeding animals with diet enriched in omega-3 fatty acids to increase nutritional value of derived products for human: what is actually useful? Journal of Nutrition, Health & Aging, 9: 232-242.
6. Chichlowski, M.W., J.W. Schroeder, C.S. Park, W.L. Keller and D.E. Schimek. 2005. Altering the fatty acid in milk fat by including canola seed in dairy cattle diets. Journal of Dairy Science, 88: 3084- 3094. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(05)72990-8]
7. Connor, W.E. 2000. Importance of n−3 fatty acids in health and disease. The American journal of clinical nutrition, 71(1): 171S-175S.‌ [DOI:10.1093/ajcn/71.1.171S]
8. Dehority, B.A. 2005. Evaluation of sub sampling and fixation procedures used for counting rumen protozoa. Journal of Applied Environmental Microbiology, 48: 182-185. [DOI:10.1128/aem.48.1.182-185.1984]
9. Dutta, T.K., M.K. Agnihotri and S.B.N. Rao. 2008. Effect of supplemental palm oil on nutrient utilization, feeding economics and carcass characteristics in postweaned Muzafarnagari lambs under feedlot condition. Small Ruminant Research, 78: 66-73. [DOI:10.1016/j.smallrumres.2008.05.002]
10. Elmi H., A.A. Naseriyan and A.M. Tahmasebi. 2017. Effect of flaxseed and cannula seed on digestibility and some of blood parameters in Kurdish ewes during postpartum period. Journal of ruminant research, 8(1): 63-76 (In Persian).
11. Ferlay A., J. Chabrot, Y. Elmeddah and M. Doreau. 1993. Ruminal lipid balance and intestinal digestion by dairy cows fed calcium salts of canola oil fatty acids or canola oil. Journal of Animal Science, 71: 2237-2245. [DOI:10.2527/1993.7182237x]
12. Ferreira, E.M., A.V. Pires, I. Susin, R.S. Gentil, S. Gilaverte, M.D. Parente and C.V. Ribeiro. 2014. Lamb performance, milk production and composition from ewes supplemented with soybean oil partially replaced by fish oil blend. Livestock Science, 163: 51-61.‌ [DOI:10.1016/j.livsci.2014.02.009]
13. Gudla, P., A. Abughzaleh, A. Ishlak and K. Jones. 2012. The effect of level and oil supplement on biohydrogenation intermediates and bacteria in continuous cultures. Animal feed science and technology, 171(2): 108-116. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2011.10.004]
14. Hajiloo, M.R., R. Pirmohammadi, H. Khalilvandi-Behroozyar and B. Asadnezhad. 2020. Investigating the effect of different fat sources in the starter diet on the growth and health of early weaned Ghezel lambs. M.Sc Thesis, Urmia University, Urmia, Iran, 84 pp (In Persian).
15. Ivan, M., L. Neill, R. Forster, R. Alimon, L.M. Rode and T. Entz. 2000. Effects of Isotricha, Dasytricha, Entodinium, and total fauna on ruminal fermentation and duodenal flow in wethers fed different diets. Journal of Dairy Science, 83: 776-787. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(00)74940-X]
16. Javaheri Barfourooshi, H., A. Towhidi, H. Sadeghipanah, M. Zhandi and S. Zeinodini. 2014. The effect of supplemental n-3 fatty acids during pre- and post-partum diets on health and production of Holstein dairy cows. Iranian Animal Sciences, 45(3): 245-255 (In Persian).
17. Jenkins, T. 2004. Challenges of meeting cow demands for omega fatty acids. Proc. Florida Ruminant Nutrition Symposium, 52-66 pp.
18. Jenkins, T.C. 1993. Lipid metabolism in the rumen. Journal of Dairy Science, 76: 3851-3863. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(93)77727-9]
19. Karami, M. 2018. Effect of Diets with Different Levels of Metabolizable Energy on Physical and Chemical Carcass Characteristic of Male Kids. Research On Animal Production, 9(22): 83-91 (In Persian). [DOI:10.29252/rap.9.22.83]
20. Khaje Aldini, R., Pirmohammadi, R., Khalilvandi-Behroozyar, H. and Asadnezhad, B. (2019).The effects of different levels of protected unsaturated fatty acid supplement in starter diet on performance and metabolic parameters of early weaned Ghezel lambs. Iranian journal of animal science, 50, 217-228. (In Persian)
21. Ladeira, M.M., L.C. Santarosa, M.L. Chizzotti, E.M. Ramos, O.R. Neto, D.M. Oliveira and J.S. Ribeiro. 2014. Fatty acid profile, color and lipid oxidation of meat from young bulls fed ground soybean or rumen protected fat with or without monensin. Meat Science, 96: 597-605. [DOI:10.1016/j.meatsci.2013.04.062]
22. Leupp, J.L., G.P. Lardy, S.A. Soto-Navarro, M.L. Bauer and J.S. Caton. 2006. Effects of canola seed supplementation on intake, digestion, duodenal protein supply, and microbial efficiency in steers fed forage-baseddiets. Journal of Animal Science, 84: 499-507. [DOI:10.2527/2006.842499x]
23. Leupp, J.L., G.P. Lardy, S.A. Soto-Navarro, M.L. Bauer and J.S. Caton. 2004. Effects of canola seed supplementation on steers fed low-quality hay. American Society of Animal Science, 55: 339-343.‌
24. Mostofi, S. 2005. Investigating the market of oilseeds and its products. Ministry of Jihad Agriculture, Planning and Agricultural Economics Research Institute (In Persian).
25. Oliviera, l.b , morias, m, riberio ,c.b and h.j fernandes. 2017. Allometric growth of body components in crossbred ewe lambs fed increasing dietary concentrate levels. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, 38(1): 391-400. [DOI:10.5433/1679-0359.2017v38n1p391]
26. Onetti, S.G., R.D. Shaver, M.A. McGuire and R.R. Grummer. 2001. Effect of type and level of dietary fat of rumen fermentation and performance of dairy cows fed corn silage-based diets. Journal of Dairy Science, 84: 2751-2759. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(01)74729-7]
27. Ottenstein, D.M. and D.A. Batler. 1971. Improved gas chromatography separation of free. Acids C-C in dilute solution. Analytical Chemistry, 43: 952-955. [DOI:10.1021/ac60302a043]
28. Parvar, R., T. Goorchi and M. Shams. 2016. The effect of adding canola, soybean and fish oils to the diet on growth performance and nutrient digestibility in fattening lambs. Journal of Ruminant Research, 4(2): 91-110 (In Persian).
29. Reynolds, S.J., S.J. Schoech and R. Bowman. 2003. Nutritional quality of pre breeding diet influences breeding performance of the Florida scrub-jay. Oecologia, 134(3): 308-316.‌ [DOI:10.1007/s00442-002-1126-y]
30. Ruiz R., L. Tedeschi, J. Marini, D. Fox, A. Pell, G. Jarvis and J. Russell. 2002. The effect of a ruminal nitrogen (N) deficiency in dairy cows: evaluation of the Cornell net carbohydrate and protein system ruminal N deficiency adjustment. Journal of Dairy Science, 85: 2986-2999. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(02)74384-1]
31. Santos, J.E.P., R.T. Bilby, W.W. Thatcher, C.R. Staples and F.T. Silvestre. 2008. Long chain fatty acids of diet as factors influencing reproduction in cattle. Reproduction in Domestic Animals, 43: 23-30. [DOI:10.1111/j.1439-0531.2008.01139.x]
32. ‌ SAS. 2002. Version 9.1 SAS/STAT User's Guide Statistical Analysis Systems Institute. Cary, NC, USA.
33. Schoonmaker, J.P., M.J. Cecava, F.L. Fluharty, H.N. Zerby and S.C. Loerch. 2004. Effect of source and amount of energy and rate of growth in the growing phase on performance and carcass characteristics of early- and normal-weaned steers. Journal of animal science, 82: 273-282. [DOI:10.2527/2004.821273x]
34. Simopoulos, A.P. 2007. Omega-3 fatty acids and athletics. Curr Sports Med Rep, 6: 230-236. [DOI:10.1007/s11932-007-0037-4]
35. Solomon, M.B., G.P. Lynch, E. Paroczay and S. Norton. 1991. Influence of rapeseed meal, whole rapeseed, and soybean meal on fatty acid composition and cholesterol content of muscle and adipose tissue from ram lambs. Journal of Animal Science, 69: 4055-4061. [DOI:10.2527/1991.69104055x]
36. Van Soest, P.J., J.B. Robertson and B.A. Lewis. 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and Non starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74: 3583-3597. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2]
37. Yang, W.Z., C. Benchaar, B.N. Ametaj, A.V. Chaves, M.L. He and T.A. McAllister. 2007. Effects of garlic and juniper berry essential oils on ruminal fermentation and on the site and extent of digestion in lactating cows. Journal of Dairy Science. 90: 5671-5681. [DOI:10.3168/jds.2007-0369]
38. Yoshikawa, T., H. Shimano, N. Yahagi, T. Ide, T. Matsuzaka and M. Nakakuki. 2002. Poly unsaturated fatty acids suppress sterol regulatory element-binding protein 1c promotor activity by inhibition of liver X receptor (LXR) binding to LXR response elements. Journal of Biological Chemistry, 277: 1705-1711. [DOI:10.1074/jbc.M105711200]

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.