دوره 11، شماره 30 - ( زمستان 1399 )                   جلد 11 شماره 30 صفحات 65-57 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ebrahimi M, Ganjkhanlou M, Dehghan-Banadaky M, zali A, Rezayazdi K. (2020). Investigation of Ruminal Degradability and Intestinal Digestibility in Soybean and Canola Meals Coated with Different Fat Sources. rap. 11(30), 57-65. doi:10.52547/rap.11.30.57
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1126-fa.html
ابراهیمی محسن، گنج خانلو مهدی، دهقان بنادکی مهدی، زالی ابوالفضل، رضایزدی کامران. بررسی تجزیه پذیری شکمبه ای و قابلیت هضم روده ای کنجاله سویا و کنجاله کلزا پوشش دار شده با منابع مختلف چربی پژوهشهاي توليدات دامي 1399; 11 (30) :65-57 10.52547/rap.11.30.57

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1126-fa.html


پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
چکیده:   (2210 مشاهده)
هدف از انجام این مطالعه بررسی برون­تنی اثر پوشش دار کردن کنجاله سویا و کنجاله کلزا با منابع مختلف چربی بر تجزیه­ پذیری شکمبه­ای و قابلیت هضم روده­ای و همچنین بررسی درون­تنی قابلیت هضم کنجاله سویا پوشش دار شده با منابع مختلف چربی در دستگاه گوارش  بود.  برای این منظور، از نمک کلسیمی روغن امگا3، نمک کلسیمی غیراشباع و چربی اشباع برای پوشش ­دار کردن استفاده شد. به ­منظور تعیین تجزیه­ پذیری شکمبه ­ای از سه رأس گاو نژاد هلشتاین مجهز به فیستولای شکمبه­ ای استفاده شد و میزان تجزیه ­پذیری شکمبه ­ای و قابلیت هضم روده­ای ماده خشک و‌ پروتئین خام تعیین شد. در آزمایش درون­تنی، 40 راس گاو نژاد هلشتاین به­طور تصادفی در پنج تیمار (شاهد، سویا اکسترود شده، سویا-امگا3، سویا-کلسیمی و سویا-اشباع) اختصاص داده شد. نتایج مطالعه حاضر نشان­ داد که پوشش­ دار کردن کنجاله سویا و کلزا با چربی­های مختلف موجب کاهش تجزیه­ پذیری ماده خشک و پروتئین در شکمبه و افزایش قابلیت هضم آن­ها در روده می شود. همچنین نشان داده شد که محافظت کنجاله سویا با چربی اشباع و چربی کلسیمی نسبت به چربی امگا3 بهتر بود، در حالی‌که محافظت کنجاله کلزا با چربی کلسیمی و امگا3 نسبت به چربی اشباع گوارش‌پذیری بهتری داشتند (p<0.0001). نتایج آزمایش درون‌تنی نشان داد که کنجاله سویا پوشش­ دار شده با امگا3  بیشترین میزان قابلیت هضم در کل دستگاه گوارش را داشت (p=0.009). می­توان نتیجه گرفت که پوشش‌دار کردن کنجاله ­های پروتئینی با چربی باعث انتقال هضم پروتئین از شکمبه به روده و در نتیجه افزایش بخش RUP کنجاله پروتئینی خواهد شد.
متن کامل [PDF 820 kb]   (592 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1399/5/11 | ویرایش نهایی: 1400/2/25 | پذیرش: 1399/7/16 | انتشار: 1399/12/19

فهرست منابع
1. Boerman, J.P., J.L. Firkins, N.R. St-Pierre and A.L. Lock. 2015. Intestinal digestibility of long-chain fatty acids in lactating dairy cows: A meta-analysis and meta regression. Journal of Dairy Science, 98: 8889-8903. [DOI:10.3168/jds.2015-9592]
2. Coblenrz, W., J. Fritz, R.Cochran, W. Rooney and K. Bolsen. 1997. Protein degradation in response to spontaneous heating in alfalfa hay by in situ and ficin methods. Journal of Dairy Science, 80: 700-713. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(97)75989-7]
3. De Souza, J., J.L. Garver, C.L. Preseault and A.L. Lock. 2017. Short communication: Effects of prill size of a palmitic acid-enriched fat supplement on the yield of milk and milk components, and nutrient digestibility of dairy cows. Journal of Dairy Science, 100: 379-384. [DOI:10.3168/jds.2016-11610]
4. Fatahnia, F., S.G. Mosavi, E. Abdi and A. Shokri. 2014. Effect of roasting and extruding on nitrogen fractions and ruminal degradability of soybean seed protein. Research On Animal Production, 5(10): 84-97 (In Persian).
5. Firkins, J.L. and M.L. Eastridge. 1994. Assessment of the effects of iodine value on
6. fatty acid digestibility, feed intake, and milk production. Journal of Dairy Science,
7. 77, 2357-2366.
8. Gargallo, S., S. Calsamiglia and A. Ferret. 2006. A modified three-step in vitro procedure to determine intestinal digestion of proteins. Journal of animal science, 84, 2163-2167. [DOI:10.2527/jas.2004-704]
9. Getachew, G., E. Depeters, P. Robinson and S. Taylor. 2001. In vitro rumen fermentation and gas production: influence of yellow grease, tallow, corn oil and their potassium soaps. Animal Feed Science and Technology, 93: 1-15. [DOI:10.1016/S0377-8401(01)00264-4]
10. Hedayati, A.K., Y. Chashnidel, M.D. Banadaky and A.T. Yansari. 2017. Effects of different processing of soaybean meal on ruminal degradability parameters and intestinal digestibility of crude protein and amino acids in Holstein cows. Iranian Journal of Animal Science, 48(3): 353-362 (In Persian).
11. Ipharraguerre, I., J. Clark and D. Freeman. 2005. Rumen fermentation and intestinal supply of nutrients in dairy cows fed rumen-protected soy products. Journal of dairy science, 88: 2879-2892. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(05)72969-6]
12. Kamalak, A., O. Canbolat, Y. Gurbuz and O. Ozay. 2005. Protected protein and amino acids in ruminant nutrition. Journal of Science and Engineering, 8: 84-88.
13. Kang, S., M. Wanapat, P. Pakdee, R. Pilajun and A. Cherdthong. 2012. Effects of energy level and Leucaena leucocephala leaf meal as a protein source on rumen fermentation efficiency and digestibility in swamp buffalo. Animal Feed Science and Technology, 174: 131-139. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2012.03.007]
14. Kononoff, P.J., S. Ivan and T.J. Klopfenstein. 2007. Estimation of the proportion of feed protein digested in the small intestine of cattle consuming wet corn gluten feed. Journal of dairy science, 90: 2377-2385. [DOI:10.3168/jds.2006-552]
15. Manterola, H.B., D.A. Cerda and J.J. Mira. 2001. Protein degradability of soybean meal coated with different lipid substances and its effects on ruminal parameters when included in steer rations. Animal feed science and technology, 92: 249-257. [DOI:10.1016/S0377-8401(00)00240-6]
16. Nia, S.M. and J. Ingalls. 1992. Effect of heating on canola meal protein degradation in the rumen and digestion in the lower gastrointestinal tract of steers. Canadian journal of animal science, 72: 83-88. [DOI:10.4141/cjas92-009]
17. Nowak, W., S. Michalak and S. Wylegala. 2005. In situ evaluation of ruminal degradability and intestinal digestibility of extruded soybeans. Czech Journal Animal Science, 50: 281-287. [DOI:10.17221/4169-CJAS]
18. NRC. 2001. Nutrient Requirements of Dairy Cattle. 7th ed. National Academy Press, Washington, DC.
19. Palizdar, M., H. Amanlou, H.R. Mohammadian-Tabrizi and A. Mirhadi. 2012. Effects of soybean meal coated with fat on in vitro organic matter fermentation and gas production. Journal of Animal and Veterinary Advances, 11: 171-180. [DOI:10.3923/javaa.2012.171.180]
20. Palizdar, M., H. Sadeghipanah, H. Amanlou, K. Nazer and A. Mirhadi. 2011. In vitro organic matter digestibility and gas production of fish-meal coated with fat. African Journal of Biotechnology, 10: 248-2555.
21. Perfield J., A. Lock, A. Peeiffer and D. Bauman. 2004. Effects of amide-protected and lipid-encapsulated conjugated linoleic acid (CLA) supplements on milk fat synthesis. Journal of Dairy Science, 87: 3010-3016. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(04)73432-3]
22. Rico, J.E., J. de Souza, M.S. Allen and A.L. Lock. 2017. Nutrient digestibility and milk production responses to increasing levels of palmitic acid supplementation vary in cows receiving diets with or without whole cottonseed. Journal of Animal Science, 95: 436-446. [DOI:10.2527/jas.2016.1089]
23. Sahraei-belverdy, M., A. Alamouti and A.A. Khadem. 2018. The effect of rumen protection of soybean meal by fats and zeolite on ruminal degradability and intestina digestibility of protein. Animal Science Journal (Pajouhesh & Sazandegi), 123: 335-348 (In Persian).
24. Sklan, D. 1989. In vitro and in vivo rumen protection of proteins coated with calcium soaps of long-chain fatty acids. The Journal of Agricultural Science, 112: 79-83. [DOI:10.1017/S0021859600084136]
25. Sklan, D. and M.Tinsky. 1993. Production and reproduction responses by dairy cows fed varying undegradable protein coated with rumen bypass fat. Journal of dairy science, 76: 216-223. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(93)77340-3]
26. Vanzant, E.S., R.C. Cochran and E.C. Titgemeyer. 1998. Standardization of in situ techniques for ruminant feedstuff evaluation. Journal of animal science, 76: 2717-2729. [DOI:10.2527/1998.76102717x]
27. Vatandoost, M., M. Didarkhah and F. Jamili. 2020. The effect of different levels of soybean oil, soybean and canola meal onproduction performance, rumination activity and nutrient digestibility in holstein dairy cows. Research On Animal Production, 10(26): 38-47 (In Persian). [DOI:10.29252/rap.10.26.38]
28. Weiss W.P. and D.J. Wyatt. 2004. Digestible energy values of diets with different fatsupplements when fed to lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, 87: 1446-1454. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(04)73295-6]
29. Weld, K.A. and L.E. Armentano. 2017. The effects of adding fat to diets of lactating dairy cows on total-tract neutral detergent fiber digestibility: A meta-analysis. Journal of Dairy Science, 100: 1766-1779. [DOI:10.3168/jds.2016-11500]
30. Wu, Z., J. Bernard, R. Eggleston and T. Jenkins. 2012. Ruminal escape and intestinal digestibility of ruminally protected lysine supplements differing in oleic acid and lysine concentrations. Journal of Dairy Science, 95: 2680-2684. [DOI:10.3168/jds.2011-5203]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb