دوره 11، شماره 29 - ( پاییز 1399 )                   جلد 11 شماره 29 صفحات 9-1 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

masoudi A, Bojarpou M. (2020). The Effect of Different Levels of Soybean Hull on Performance, Carcass Characteristics and Blood Parameters in Broiler Chickens. rap. 11(29), 1-9. doi:10.52547/rap.11.29.1
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1013-fa.html
مسعودی عباس، بوجارپور محمد. بررسی اثر سطوح مختلف پوسته سویا بر عملکرد، خصوصیات لاشه و فراسنجه‌ های خون جوجه‌ های گوشتی پژوهشهاي توليدات دامي 1399; 11 (29) :9-1 10.52547/rap.11.29.1

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1013-fa.html


تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشگاه تربت جام
چکیده:   (2367 مشاهده)
این آزمایش به­ منظور بررسی عملکرد، خصوصیات لاشه و فراسنجه ‏های خونی جوجه‏ های گوشتی تغذیه ­شده با سطوح مختلف پوسته سویا از سن یک تا 42 روزگی انجام شد. تعداد 240 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و 5 تکرار و 12 پرنده در هر تکرار اختصاص داده شدند. تیمارهای آزمایشی شامل جیره شاهد و جیره ‏های حاوی 5/2، 5 و 5/7 درصد پوسته سویا بودند. نتایج این مطالعه نشان داد که افزودن پوسته سویا به صورت خطی و درجه دوم میانگین خوراک مصرفی روزانه جوجه­ های گوشتی را در دوره­ی آغازین، دوره‌ی رشد و کل دوره کاهش داد (05/0>p). در دوره آغازین، افزودن پوسته سویا به جیره میانگین افزایش وزن روزانه جوجه­ ها را به ­صورت درجه دوم کاهش داد (0213/0=p). افزودن پوسته سویا در دوره رشد و کل دوره سبب بهبود ضریب تبدیل خوراک به­ صورت خطی و درجه دوم در مقایسه با تیمار شاهد شد (05/0>p). افزودن 5 درصد پوسته سویا به جیره سبب افزایش معنی­ دار  شاخص تولید نسبت به تیمار شاهد شد. هیچ­ یک از فراسنجه‏ های مورد سنجش لاشه جوجه‏ های گوشتی تحت  تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند (05/0<p). همچنین، مصرف سطوح مختلف پوسته سویا تأثیر معنی­ داری بر فراسنجه‏ های خونی مورد مطالعه نداشت. غلظت آنزیم کبدی آلانین آمینوترانسفراز جوجه‏ های گوشتی مصرف­ کننده جیره‏ حاوی 5/2 درصد پوسته سویا به ­طور معنی­ داری بیشتر از تیمار شاهد بود (01/0>p).  به ­طور کلی نتایج این آزمایش نشان داد، با توجه به تأثیر مثبت پوسته سویا بر ضریب تبدیل خوراک و شاخص تولید می‏توان از پوسته سویا تا سطح 5 درصد در جیره جوجه‏ های گوشتی استفاده نمود.
متن کامل [PDF 695 kb]   (812 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: 1398/2/20 | ویرایش نهایی: 1399/8/12 | پذیرش: 1399/5/6 | انتشار: 1399/7/14

فهرست منابع
1. Aerni, V., H. El-Lethey and B. Wechsler. 2000. Effect of foraging material and food form on feather pecking in laying hens. British Poultry Science, 41:16-21. [DOI:10.1080/00071660086349]
2. Akiba, Y. and T. Matsumoto. 1977. Effects of dietary fibers on liver lipid accumulation in chicks. Japanese Journal of Zootechnical Science, 48: 35-46.
3. Amerah, A.M., V. Ravindran and R.G. Lentle. 2009. Influence of insoluble fiber and whole wheat inclusion on the performance, digestive tract development and ileal microbiota profile of broiler chickens. British Poultry Science, 50: 366-375. [DOI:10.1080/00071660902865901]
4. Correa-Matos, N.J., S.M. Donovan, R.E. Issacson, H.R. Gaskins, B.A. White and K.A. Tappenden. 2003. Fermentable fiber reduces recovery time and improves intestinal function in piglets following Salmonella typhimurium infection. Journal of Nutrition, 133: 1845-1852. [DOI:10.1093/jn/133.6.1845]
5. Duncan, P.H., S.S. McKneally, M.L. MacNeil, D.M. Fast and D.D. Bayse. 1984. Development of a reference material for alkaline phosphatase. Clinical Chemistry, 30(1): 93-97. [DOI:10.1093/clinchem/30.1.93]
6. Esonu, B.O., O. Okechukwu, M. Iheshiulor, K. Chukwuka, A.A. Omede and F.P. Ogbuewu. 2010. Performance characteristics and hematology of laying birds fed Safzyme® supplemented soybean hull diet. Report and Opinion, 2(8): 16-21.
7. González-Alvarado, J.M., E. Jiménez-Moreno, D. González-Sánchez, R. Lázaro and G.G. Mateos. 2010. Effect of inclusion of oat hulls and sugar beet pulp in the diet on productive performance and digestive traits of broilers from 1 to 42 days of age. Animal Feed Science Technology, 162: 37-46. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2010.08.010]
8. González-Alvarado, J.M., E. Jiménez-Moreno, R. Lázaro and G.G. Mateos. 2007. Effects of type of cereal, heat processing of the cereal, and inclusion of fiber in the diet on productive performance and digestive traits of broilers. Poultry Science, 86: 1705-1715. [DOI:10.1093/ps/86.8.1705]
9. Halliwell, B. 1987. Oxidants and human disease: some new concepts. The FASEB Journal, 1(5): 358-364. [DOI:10.1096/fasebj.1.5.2824268]
10. Hemati-Matin, H.R., F. Shariatmadari, M.A. KarimiTorshizi and Sh. Rahimi. 2014. Effects of bile acid and cholesterol in diets contained fiber on intestinal morphology and broiler chicken performance. Animal Science Journal (Pajouhesh and Sazandegi), 105: 203-216
11. Hetland, H and B. Svihus. 2001. Effect of oat hulls on performance, gut capacity and feed passage time in broiler chickens. British Poultry Science, 42: 354-361. [DOI:10.1080/00071660120055331]
12. Hetland, H., B. Svihus and A. Krogdahl. 2003. Effects of oat hulls and wood shavings on digestion in broilers and layers fed diets based on whole or ground wheat. British Poultry Science, 44: 275-282. [DOI:10.1080/0007166031000124595]
13. Janssen, W.M. and B. Carré. 1985. Influence of fiber on digestibility of broiler feeds. In Recent Advances in Animal Nutrition London, UK, 78-93 [DOI:10.1016/B978-0-407-01513-5.50009-3]
14. Jiménez-Moreno, E., J.M. González-Alvarado, D. González-Sánchez, R. Lázaro and G.G. Mateos. 2010. Effects of type and particle size of dietary fiber on growth performance and digestive traits of broilers from 1 to 21 days of age. Poultry Science, 89: 2197-2212. [DOI:10.3382/ps.2010-00771]
15. Jiménez-Moreno, E., J.M. González-Alvarado, R. Lázaro and G.G. Mateos. 2009. Effects of type of cereal, heat processing of the cereal, and fiber inclusion in the diet on gizzard pH and nutrient utilization in broilers at different ages. Poultry Science, 88:1925-1933. [DOI:10.3382/ps.2009-00193]
16. Jiménez-Moreno, E., S. Chamorro, M. Frikha, H.M. Safaa, R. Lázaro and G.G. Mateos. 2011. Effects of increasing levels of pea hulls in the diet on productive performance and digestive traits of broilers from one to eighteen days of age. Animal Feed Science Technology, 168: 100-112. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2011.03.013]
17. Lieber, C.S. 1997. Role of oxidative stress and antioxidant therapy in alcoholic and nonalcoholic liver diseases. Advance Pharmacology, 38: 601-628. [DOI:10.1016/S1054-3589(08)61001-7]
18. Mandrekar, P. and G. Szabo. 2009. Signaling pathways in alcohol-induced liver inflammation. Journal of Hepatology, 50(6): 1258-1266. [DOI:10.1016/j.jhep.2009.03.007]
19. Marcu, A., I. Vacaru-Opriş, G. Dumitrescu, L. PetculescuCiochină, A. Marcu, M. Nicula, I. Peţ, D. Dronca, B. Kelciov and C. Mariş. 2013. The Influence of genetics on economic efficiency of broiler chickens growth. Scientific papers. Animal Science and Biotechnologies, 46(2): 339-346.
20. Masoudi, A. and A. Azarfar. 2018. Compare blood parameters and liver enzymes broiler chickens fed with different levels of corn hull. Iranian Veterinary Journal, 14(3): 79-88 (In Persian).
21. Masoudi, A. and A. Azarfar. 2017. Comparison of non-linear, spline regression and neural networks models to predict the growth curves of broiler chickens fed different levels of rice hull. Journal of animal production, 18(4): 877-888.
22. Mateos, G.G., E. Jiménez-Moreno, M.P. Serrano and R.P. Lázaro. 2012. Poultry response to high levels of dietary fiber sources varying in physical and chemical characteristics. Journal applied Poultry Research, 21: 156-174. [DOI:10.3382/japr.2011-00477]
23. Mateos, G.G., R. Lázaro and M.I. Gracia. 2002. The feasibility of using nutritional modifications to replace drugs in poultry feeds. Journal of applied Poultry Research, 11: 437-452. [DOI:10.1093/japr/11.4.437]
24. Moawad, K.M. 2007. Possible prophylactic effects of vitamin E or lycopene treatment on renal toxicity induced by CCl4 administration in albino rats. World Journal Zoology, 2: 19-28.
25. Mohiti-Asli, M., M. Shivazad, M. Zaghari, S. Aminzadeh, M. Rezaian and G.G. Mateos. 2012. Dietary fibers and crude protein content alleviate hepatic fat deposition and obesity in broiler breeder hens. Poultry Science, 91: 3107-3114. [DOI:10.3382/ps.2011-02040]
26. Rezaei, M., M.A. Karimi-Torshizi and Y. Rouzbehan. 2011. Effect of dietary fiber on intestinal morphology and performance of broiler chickens. Animal Sciences Journal (Pajouhesh and Sazandegi), 90: 52-60 (In Persian). [DOI:10.3382/ps.2011-01352]
27. Rougière, N. and B. Carré. 2010. Comparison of gastrointestinal transit times between chickens from D+ and D−genetic lines selected for divergent digestion efficiency. Animal, 4: 1861-1872. [DOI:10.1017/S1751731110001266]
28. Santos, F., B. Sheldon, A. Santos, P. Ferket, M. Lee, A. Petroso and D. Smith. 2007. Determination of ileum microbial diversity of broilers fed triticale-or corn-based diets and colonized by Salmonella. The Journal of Applied Poultry Research, 16: 563-573. [DOI:10.3382/japr.2006-00105]
29. Sarikhan, M. 2006. The effect of vitacell on broiler performance. Master's Thesis, Islamic Azad University of Shabestar Branch, 123 (In Persian).
30. Sarikhan, M., H. Aghdam-Shahryar, B. Gholizadeh, M.H. Hosseinzadeh, B. Behshti and A. Mahmoodnejad. 2010. Effects of insoluble fiber on growth performance, carcass traits and ileum morphological parameters on broiler chick males. International Journal of Agriculture and Biology, 12: 531-536.
31. Scapini, L.B., A. Rorig, A. Ferrarini, L.M. Fülber, M. Canavese and A.M. Silva. 2018. Nutritional evaluation of soybean hulls with or without β-mannanase supplement on performance, intestinal morphometric and carcass yield of broilers chickens. Brazilian Journal of Poultry Science, 20(4): 633-642. [DOI:10.1590/1806-9061-2017-0581]
32. Shahin, K.A. and F. Abdelazim. 2006. Effects of breed, sex and diet and their Interaction on fat deposition and partitioning among depots of broiler chickens. Archives Animal Breeding, 49: 181-193. [DOI:10.5194/aab-49-181-2006]
33. Shakouri, M., H. Kermanshahi and M. Mohsenzadeh. 2006. Effect of different non starch polysaccharides in semi purified diets on performance and intestinal microflora of young broiler chickens. International Journal of Poultry Science, 5: 557-561. [DOI:10.3923/ijps.2006.557.561]
34. Sklan, D., A. Smirnov and I. Plavnik, 2003. The effect of dietary fiber on the small intestines and apparent digestion in the turkey. British Poultry Science, 44: 735-740. [DOI:10.1080/00071660310001643750]
35. Stone, R.M. and T.R. Harrison. 2001. Harrison's principles of internal medicine (15th edition). New York: McGraw-Hill International Editions.
36. Svihus, B. 2011. The gizzard: Function, influence of diet structure and effects on nutrient availability. World's Poultry Science Journal, 67: 207-224. [DOI:10.1017/S0043933911000249]
37. Van-Hoof, V.O. and M.E. De-Broe. 1994. Interpretation and clinical significance of alkaline phosphatase isoenzyme patterns. Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences, 31(3): 197-293. [DOI:10.3109/10408369409084677]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb