دوره 11، شماره 28 - ( تابستان 1399 )                   جلد 11 شماره 28 صفحات 83-75 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

nemati Z, Safari R, Kamrani N, Besharati M, Sheikhlou M. (2020). Effect of Aflatoxin B1 on In Vitro Digestibility and Ruminal Fermentation of Sheep Diet. rap. 11(28), 75-83. doi:10.52547/rap.11.28.75
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1057-fa.html
نعمتی ذبیح اله، صفری رشید، کامرانی نامدار، بشارتی مقصود، شیخلو محمدرضا. اثر آفلاتوکسین B1 بر قابلیت هضم و فراسنجه های تخمیری شکمبه ای جیره غذایی گوسفند در شرایط آزمایشگاهی پژوهشهاي توليدات دامي 1399; 11 (28) :83-75 10.52547/rap.11.28.75

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1057-fa.html


دانشگاه تبریز ، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، گروه علوم دامی
چکیده:   (2295 مشاهده)
        هدف از انجام این مطالعه، بررسی تأثیر سطوح مختلف آفلاتوکسین بر تولید گاز، فراسنجه های شکمبه ­ای و قابلیت هضم ماده خشک و آلی جیره غذایی گوسفند در شرایط آزمایشگاهی بود. این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 4 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1-جیره غذایی بدون آفلاتوکسین و متانول (شاهد)، 2- جیره غذایی شاهد همراه با متانول 3- جیره غذایی همراه با متانول حاوی 400 نانوگرم آفلاتوکسین B1 در میلی­لیتر، 4- جیره غذایی همراه با متانول حاوی 800 نانوگرم آفلاتوکسین B1در میلی­ لیتر 5- جیره غذایی همراه با متانول حاوی 1200 نانوگرم آفلاتوکسین B1در میلی ­لیتر مایع شکمبه بودند. برای اندازه­ گیری میزان تولید گاز و قابلیت هضم، از شیشه­ های مخصوص با حجم 100 میلی­ لیتر به ­روش کشت ثابت استفاده شد. تیمارها در زمان­های0، 12، 24، 36، 48، 60، 72، 84، 96 ساعت انکوباسیون و میزان گاز تولیدی به کمک فشارسنج در دمای 39 درجه سانتی­ گراد اندازه­ گیری شد. نتایج به­ دست آمده نشان داد که تیمارهای دارای سطوح بالای آفلاتوکسین، به­ خصوص سطح 1200 نانوگرم درمیلی ­لیتر مایع شکمبه، سبب کاهش معنی­ داری در تولید گاز در مقایسه با تیمارهای فاقد آفلاتوکسین شدند. افزودن سطوح مختلف آفلاتوکسین B1 سبب کاهش معنی ­داری در قابلیت هضم ماده خشک و آلی، تولید توده میکروبی و عامل تفکیک ­پذیری در مقایسه با تیمار شاهد گردید. نتایج این مطالعه نشان داد شرایط تخمیری محیط کشت در سطح پایین آفلاتوکسین چندان تحت تاثیر قرار نمی ­گیرد و میکروارگانیسم‌های شکمبه‌ای توانایی خنثی­سازی آفلاتوکسین را دارد. ولی با افزایش سطح آفلاتوکسین در جیره غذایی، میزان تولید گاز، تولید توده میکروبی، عامل تفکیک ­پذیری و قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی به­ طور قابل ملاحظه ­ای کاهش یافت. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت آفلاتوکسین سبب تغییر فرآیند­های تخمیری شکمبه همراه با کاهش تجزیه­ پذیری مواد خوراکی می­ شود که این تغییرات وابسته به غلظت آفلاتوکسین B1 است.
متن کامل [PDF 584 kb]   (1821 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1398/7/28 | ویرایش نهایی: 1399/5/26 | پذیرش: 1398/11/12 | انتشار: 1399/4/10

فهرست منابع
1. Assadzadeh, S., A. Tahmasbi, A. Naserian and V.R. 2018. The effect of organic and Inorganic aflatoxin B1 absorbents on in vitro digestibility and rumen fermentation characteristics. Iranian Journal of Animal Science Research, 9: 413-423.
2. Besharati, M., N. Shafipour, E. Abdi and Z. Nemati. 2017. Effects of supplementation alfalfa silage with molasses, orange pulp and Lactobacillus buchneri on in vitro dry matter digestibility and gas production. Advances in Food Technology and Nutrition Science, 6: 43-47.
3. Broderick, G. and J. Kang. 1980. Automated simultaneous determination of ammonia and total amino acids in ruminal fluid and in vitro media. Journal of dairy science, 63: 64-75. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(80)82888-8]
4. Cano-Sancho, G., V. Sanchis, S. Marín and A. Ramos. 2013. Occurrence and exposure assessment of aflatoxins in Catalonia (Spain). Food and Chemical Toxicology, 51: 188-193. [DOI:10.1016/j.fct.2012.09.032]
5. Cook, W., J. Richard, G. Osweiler and D. Trampel. 1986. Clinical and pathologic changes in acute bovine aflatoxicosis: Rumen motility and tissue and fluid concentrations of anatoxins Bj and Mj. American journal of veterinary research, 47: 1817.
6. Dan, A., C. Zhou, Y. Zhang, Z. Jia and S. Yin. 2013. Determination of the content of fungal toxin of different feed raw materials in Northeast region. China. Journal of Northeast Agricultural University.
7. Deng, Y., L. Liu, A. Luisa Barrientos Velázquez and J.B. Dixon. 2012. The determinative role of the exchange cation and layer-charge density of smectite on aflatoxin adsorption. Clays and Clay Minerals, 60: 374-386. [DOI:10.1346/CCMN.2012.0600404]
8. Edrington, T. 1994. Effect of aflatoxin in growing lambs fed ruminally degradable or escape protein sources. pp: 1274-1281, En: Journal of Animal Science, Vol. 72, No. 5 (May 1994). [DOI:10.2527/1994.7251274x]
9. Ertas, N., Z. Gonulalan, Y. Yildirim and F. Karadal. 2011. A survey of concentration of aflatoxin M1 in dairy products marketed in Turkey. Food Control, 22: 1956-1959. [DOI:10.1016/j.foodcont.2011.05.009]
10. Fehr, P. and J. Delage. 1970. Effet de l'aflatoxine sur les fermentations dans le rumen. Acad Sci Compt Rend Ser D.
11. Getachew, G., E. DePeters and P. Robinson. 2004. In vitro gas production provides effective method for assessing ruminant feeds. California Agriculture, 58: 54-58. [DOI:10.3733/ca.v058n01p54]
12. Hall, M., T. Nennich, P. Doane and G.J. Brink. 2015. Total volatile fatty acid concentrations are unreliable estimators of treatment effects on ruminal fermentation in vivo. Journal of Dairy Science, 98: 3988-3999. [DOI:10.3168/jds.2014-8854]
13. Helferich, W., W. Garrett, D. Hsieh and R. Baldwin. 1986. Feedlot performance and tissue residues of cattle consuming diets containing aflatoxins. Journal of Animal Science, 62: 691-696. [DOI:10.2527/jas1986.623691x]
14. Huang, G., X. Li, Y. Yang, K. Lin He, Y. Lao. 2013. Analysis of the contamination of mold and toxin in feed during the second half of 2012. Swine Prod. 2, 23-24 (in Chinese).
15. ARC Monogr Eval Carcinog Risks Hum. 2002. Some traditional herbal medicines, some mycotoxins, naphthalene and styrene. World Health Organization, 82: 1-556.
16. Ismail, A., M. Riaz, S. Akhtar, S. Yoo, S. Park, M. Abid, M. Aziz and Z. Ahmad. 2017. Seasonal variation of aflatoxin B1 content in dairy feed. Journal of Animal and Feed Sciences, 26: 33-37. [DOI:10.22358/jafs/69008/2017]
17. Ismail, A., M. Riaz, R.E. Levin, S. Akhtar, Y.Y. Gong and A. Hameed. 2016. Seasonal prevalence level of aflatoxin M1 and its estimated daily intake in Pakistan. Food Control, 60: 461-465. [DOI:10.1016/j.foodcont.2015.08.025]
18. Jiang, Y.H., P. Wang, H.J. Yang and Y. Chen. 2014. The efficacy of bamboo charcoal in comparison with smectite to reduce the detrimental effect of aflatoxin B1 on in vitro rumen fermentation of a hay-rich feed mixture. Toxins, 6: 2008-2023. [DOI:10.3390/toxins6072008]
19. Jiang, Y., H. Yang and P. Lund. 2012. Effect of aflatoxin B1 on in vitro ruminal fermentation of rations high in alfalfa hay or ryegrass hay. Animal feed science and technology, 175: 85-89. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2012.03.021]
20. Makkar, H.P. 2010. In vitro screening of feed resources for efficiency of microbial protein synthesis In vitro screening of plant resources for extra-nutritional attributes in ruminants: nuclear and related methodologies. pp: 107-144. Springer. [DOI:10.1007/978-90-481-3297-3_7]
21. McDougall, E. 1948. Studies on ruminant saliva. 1. The composition and output of sheep's saliva. Biochemical Journal, 43: 99. [DOI:10.1042/bj0430099]
22. Menke, K., L. Raab, A. Salewski, H. Steingass, D. Fritz and W. g. Schneider. 1979. The estimation of the digestibility and metabolizable energy content of ruminant feedingstuffs from the gas production when they are incubated with rumen liquor in vitro. The Journal of Agricultural Science, 93: 217-222. [DOI:10.1017/S0021859600086305]
23. Menke, K. and H. Steingass. 1988. Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and. vitro.
24. Menke, K.H. 1988. Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal research and development, 28: 7-55.
25. Mertens, D. 1979. Biological effects of mycotoxins upon rumen function and lactating dairy cows. In: Proc. interactions of mycotoxins in animal production symposium, July. pp: 118-136.
26. Mojtahedi, M., M.D. Mesgaran and S.A. Vakili. 2013. Effect of aflatoxin B1 on in vitro rumen microbial fermentation responses using batch culture. Annual Research & Review. 686-693.
27. Nemati, Z., H. Janmohammadi, A. Taghizadeh, H.MalekinejadNejad and G. Mogaddam. 2015. Effect of Bentonite as a natural adsorbent to ameliorate the adverse effects of aflatoxin B1 on performance and immune systems in broiler chicks. In: Animal Production Research. p 56-60.
28. Nemati, Z., H. Janmohammadi, A. Taghizadeh, H.M. Nejad, G. Mogaddam and M. Arzanlou. 2014. Occurrence of Aflatoxins in poultry feed and feed ingredients from northwestern Iran. European Journal of Zoological Research, 3: 56-60.
29. Nemati, Z., A. Karimi and M. Besharati. 2015. Effects of aflatoxin B1 and yeast cell wall supplementation on the growth performance of broilers. International Conference on Innovations in Chemical and Agricultural Engineering, 10-11.
30. Nemati, Z., A. Karimi and M. Besharati. 2015. Impact of Aflatoxin Contaminated Feed and Yeast Cell Wall Supplementation on Immune System in Broiler Chickens. In: Proceedings of International Conference on Innovations in Chemical & Agricultural Engineering. pp: 8-9.
31. Oguz, H. 2011. A review from experimental trials on detoxification of aflatoxin in poultry feed. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 27: 1-12.
32. Oliveira, C., J. Cruz, R. Rosim, K. Bordin and A. Kindermann. 2016. Simultaneous occurrence of aflatoxins and fumonisins in corn intended for the pet feed industry and for human consumption. J Food Chem Nanotechnol, 2: 1-5. [DOI:10.17756/jfcn.2016-004]
33. Ørskov, E. and I. McDonald. 1979. The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage. The Journal of Agricultural Science, 92: 499-503. [DOI:10.1017/S0021859600063048]
34. Pettersson, H. and K. Kiessling. 1976. Effect of aflatoxin, ochratoxin and sterigmatocystin on microorganisms from sheep rumen. Swedish Journal of Agricultural Research.
35. Reynal, S., I. Ipharraguerre, M. Lineiro, A. Brito, G. Broderick and J.J.J.O.D.S. Clark. 2007. Omasal flow of soluble proteins, peptides, and free amino acids in dairy cows fed diets supplemented with proteins of varying ruminal degradabilities. 90: 1887-1903. [DOI:10.3168/jds.2006-158]
36. Sadia, A., M.A. Jabbar, Y. Deng, E.A. Hussain, S. Riffat, S. Naveed and M. Arif. 2012. A survey of aflatoxin M1 in milk and sweets of Punjab, Pakistan. Food Control, 26: 235-240. [DOI:10.1016/j.foodcont.2012.01.055]
37. Scudamore, K.A. and C.T. Livesey. 1998. Occurrence and significance of mycotoxins in forage crops and silage: a review. Journal of the Science of Food and Agriculture, 77: 1-17. https://doi.org/10.1002/(SICI)1097-0010(199805)77:1<1::AID-JSFA9>3.0.CO;2-4 [DOI:10.1002/(SICI)1097-0010(199805)77:13.0.CO;2-4]
38. Taghizadeh, A., Z. Nemati, H. Jan Mohamadi and P.N. 2008. The determination of fermentation characteristics of treated and untreated barley grain using gas production technique. Journal of Animal and Veterinary Advances, 6: 1395-1397.
39. Vercoe, P.E., H.P. Makkar and A.C. Schlink. 2010. In vitro screening of plant resources for extra-nutritional attributes in ruminants: nuclear and related methodologies. Springer. [DOI:10.1007/978-90-481-3297-3]
40. Wang, Q., Y. Zhang, N. Zheng, L. Guo, X. Song, S. Zhao and J.J.T. Wang. 2019. Biological System Responses of Dairy Cows to Aflatoxin B1 Exposure Revealed with Metabolomic Changes in Multiple Biofluids. 11: 77. [DOI:10.3390/toxins11020077]
41. Williams, J.H., T.D. Phillips, P.E. Jolly, J.K. Stiles, C.M. Jolly and D. Aggarwal. 2004. Human aflatoxicosis in developing countries: a review of toxicology, exposure, potential health consequences, and interventions. The American Journal of Clinical Nutrition, 80: 1106-1122. [DOI:10.1093/ajcn/80.5.1106]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb