در این تحقیق از رکوردهای روز آزمون مقدار شیر، چربی و پروتئین مربوط به دوره اول شیردهی 11368 رأس گاو هلشتاین به منظور مقایسه پارامترهای ژنتیکی برآورد شده با استفاده از روش حداکثر درستنمایی محدود شده براساس مدل رگرسیون تصادفی تکصفتی و چندصفتی استفاده شد. این
دادهها طی سالهای 1380-1390 توسط مرکز اصلاح نژاد دام و بهبود تولیدات دامی کشور از 133 گله جمعآوری شده بودند. دامنه وراثتپذیری مقدار شیر، چربی و پروتئین در طول دوره شیردهی بر اساس مدل تکصفتی به ترتیب از 107/0 تا 226/0، 049/0 تا 145/0 و از 087/0 تا 239/0، اما با مدل چندصفتی این مقادیر به ترتیب از 109/0 تا 223/0، 051/0 تا 118/0 و 084/0 تا 190/0 متغیر بود. حدأقل میزان واریانسهای ژنتیکی و محیط دائمی مربوط به اوج تولید تا اواسط دوره شیردهی بود. فرض مستقل بودن صفات در طول دوره شیردهی منجر به برآورد کمتر از حد واقعی مؤلفه محیط دائمی و برآورد بیش از حد واقعی وراثتپذیری تقریباً تا انتهای دوره شیردهی شد. همبستگیهای ژنتیکی بین صفات تولیدی در طول دوره شیردهی ثابت نبوده و در انتهای دوره شیردهی بالاتر بود. به هر حال بیشترین مقدار همبستگی ژنتیکی بین مقدار شیر و پروتئین مشاهده شد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |