دوره 5، شماره 9 - ( بهار و تابستان 1393 )                   جلد 5 شماره 9 صفحات 50-68 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Determination of Nutritive Value of Five Species of Halophyte Plants of Sistan by In Vitro and In Situ Techniques. rap. 2014; 5 (9) :50-68
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-394-fa.html
یوسف الهی مصطفی، پیروی محمد، میرزایی حمیدرضا، چاشنی دل یدالله. تعیین ارزش غذایی پنج گونه از گیاهان شورپسند منطقه سیستان با استفاده از تکنیک تولید گاز (in vitro) و کیسه نایلونی (in situ). پژوهشهاي توليدات دامي. 1393; 5 (9) :50-68

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-394-fa.html


چکیده:   (1362 مشاهده)

  این پژوهش به منظور تعیین ترکیبات شیمیایی و ارزش غذایی پنج گونه از گیاهان منطقه سیستان شامل اشنان ( Seidlitzia rosmarinus )، رندوک ( Salsola yazdiana Assadi )، سیاه شور ( Suaeda fruticosa )، شوران ( Salsola vermiculata ) و آنابازیس ( Anabasis setifer a ) با استفاده از تکنیک­های in vitro و in situ انجام شد. نمونه­ها در فصل پاییز و به صورت تصادفی سیستماتیک، طبق روش­های استاندارد، جمع­آوری و در شرایط سایه خشک شدند. پس از آسیاب کردن، ترکیبات شمیایی (ماده خشک ( DM )، ماده آلی ( OM )، خاکستر ( ASH )، پروتئین خام ( CP )، چربی خام ( EE )، دیواره سلولی ( NDF ) و دیواره سلولی فاقد همی سلولز ( ADF ))، تجزیه­پذیری ماده خشک ( in situ )، حجم تجمعی گاز تولیدی در زمان 2، 4، 6، 12، 24، 48، 72 و 96 ساعت، گوارش­پذیری ماده آلی ( OMD ) و انرژی قابل متابولیسم ( ME ) آنها تعیین شدند. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که در بین گونه­های مورد مطالعه از نظر ترکیبات شیمیایی اختلاف معنی­دار وجود داشت (05/0> P ). میزان پروتئین گونه­های فوق بین 05/6 و 95/11 درصد و ADF بین 02/28و 54/36 درصد و NDF بین 14/41 و 94/48 درصد بود. بین تجزیه­پذیری ماده خشک در زمان­های مختلف انکوباسیون، فراسنجه­های مختلف تجزیه­پذیری و تجزیه­پذیری موثر تفاوت بسیار معنی­دار (01/0 P< ) وجود داشت. بیشترین مقدار تجزیه­پذیری بالقوه و تجزیه ­ پذیری موثر در سرعت عبور 2 درصد در گونه اشنان بود. همچنین، بیشترین حجم گاز تجمعی در زمان 96 ساعت مربوط به گونه رندوک بود. اما فراسنجه ­ های تولید گاز ( b, OMD, ME ) در گونه اشنان بیشتر از دیگر گونه­ها بود. نتایج نشان می­دهد که بین گونه ­ های مورد مطالعه، اشنان بالاترین ارزش غذایی را داشت و همچنین، بین آزمایشات in situ و in vitro   همبستگی مثبت بالایی در این گونه ­ ها وجود داشت و می ­ توان از تکنیک تولید گاز برای ارزیابی ارزش غذایی این گونه ­ ها استفاده کرد.

متن کامل [PDF 678 kb]   (1543 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA code

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2018 All Rights Reserved | Research On Animal Production(Scientific and Research)

Designed & Developed by : Yektaweb