دوره 8، شماره 16 - ( تابستان 1396 )                   جلد 8 شماره 16 صفحات 47-54 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rice hulls Application as an Insoluble Dietary Fiber Source in Broilers Diets. rap. 2017; 8 (16) :47-54
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-803-fa.html
اباذزی علی، نوید شاد بهمن، میرزایی آقجه قشلاق فرزاد، نیک بین سعید. کاربرد پوسته برنج به‌عنوان یک منبع فیبر نامحلول در جیره جوجه‌های گوشتی. پژوهشهاي توليدات دامي. 1396; 8 (16) :47-54

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-803-fa.html


دانشیار
چکیده:   (472 مشاهده)
در این آزمایش از 200 قطعه جوجه گوشتی از سویه راس 308 در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 4 تکرار استفاده شد . جیره­ ها شامل جیره شاهد فاقد پوسته برنج و چهار جیره آزمایشی حاوی پوسته برنج در دو سطح 75/0% یا 5/1% در یکی از دو اندازه کوچکتر از 1 میلی­ متر و یا بین 1 تا 2 میلی­ متر بودند. عملکرد رشد طی 42 روز ه بصورت دوره رشد و پایانی، صفات لاشه به صورت نسبتی از وزن اندام­ ها به وزن زنده و همچنین قابلیت هضم مواد مغذی جیره ­های آزمایشی تعیین گردیدند. در دوره رشد جیره­ های حاوی پوسته برنج در سطح 5/1% صرف نظر از اندازه ذرات آنها منجر به افزایش وزن روزانه بیشتری در جوجه­ های گوشتی در مقایسه با جیره ­های حاوی سطح پایین­تر یعنی 75/0% پوسته جو شدند (05/0>P ). میزان مصرف خوراک جوجه­ های توسط نوع جیره آزمایشی تحت تاثیر قرار نگرفت. ضریب تبدیل غذایی در گروه تغذیه شده با سطح 75/0% پوسته برنج با اندازه ذرات 2-1 میلی­ متر پایین­ تر از گروه تغدیه شده با سطح 75/0% پوسته برنج با اندازه ذرات کمتر از 1 میلی­متر بود (05/0>P ). در مقابل وزن سنگدان در جوجه ­های تغذیه شده با 5/1% پوسته برنج با اندازه ذرات 2-1 میلی­ متر افزایش یافت و تفاوت مشاهده شده با گروه تغذیه شده با 75/0% پوسته برنج با اندازه ذرات کمتر از 1 میلی­ متر معنی ­دار بود (05/0>P ). قابلیت هضم ماده خشک، خاکستر و چربی خام در جیره حاوی 75/0% پوسته برنج با اندازه ذرات 2-1 میلی­ متر بالاتر از سایر جیره ­ها بود وتفاوت­های مشاهده شده بخصوص با گروه شاهد معنی ­دار بودند (05/0>P ). نتایج این تحقیق پیشنهاد می­نماید که استفاده از پوسته برنج با اندازه ذرات 2-1 میلی ­متر در سطح 75/0% از جیره می­تواند اثرات مثبتی بر راندمان تولیدی و نیز هزینه خوراک جوجه­ های گوشتی داشته باشد.
متن کامل [PDF 603 kb]   (129 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي

فهرست منابع
1. Amerah, A.M. and V. Ravindran. 2009. Influence of insoluble fiber and whole wheat inclusion on the performance, digestive tract development and ileal microbiota profile of broiler chickens. British Poultry Science, 50: 366-375. [DOI:10.1080/00071660902865901]
2. American Association of Cereal Chemists. 2000. Official methods of analysis of official analytical Chemists. Approved Methods of the AACC 10th edn, Methods. MN.
3. Association of Official Analytical Chemists. 2000. Official methods of analysis of official analytical Chemists. 18th ed. AOAC, Arlington, Virginia.
4. Bach-Knudsen, K.E. 1997. Carbohydrates and lignin contents of plant materials used in animal. Animal Feed Science and Technology, 67: 319-338. [DOI:10.1016/S0377-8401(97)00009-6]
5. Clemens, E.T., C.E. Stevens and M. Southworth. 1975. Sites of organic acid production and pattern of digesta movement in the gastrointestinal tract of geese. Journal of Nutrition, 105: 1341-1350. [DOI:10.1093/jn/105.10.1341]
6. Denbow, D.M. 1994. Peripheral regulation of food intake in poultry. Journal of Nutrition, 124: 1349-1354.
7. Ferket, P.R. and A.G. Gernat. 1996. Factors that affect feed intake of meat birds: a review. International Journal of Poultry Science, 5: 905-911.
8. Fenton, T. and M. Fenton. 1979. An important procedure for the determination of chromic oxid in feed and feces. Canadian Journal of Animal Science, 59: 631-634. [DOI:10.4141/cjas79-081]
9. Gabriel, I., S. Mallet and M. Leconte. 2003. Differences in the digestive tract characteristics of broiler chickens fed on complete pelleted diet or on whole wheat added to pelleted protein concentrate. British Poultry Science, 44: 283-290. [DOI:10.1080/0007166031000096470]
10. Gonzalez-Alvarado, J.M., E. Jiménez-Moreno, R. Lozaro and G.G. Mateos. 2007. Effects of type of cereal, heat processing of the cereal, and inclusion of fiber in the diet on productive performance and digestive traits of broilers. Poultry Science, 86: 1705-1715. [DOI:10.1093/ps/86.8.1705]
11. Gonzalez-Alvarado, J.M., E. Jimenez-Moreno, D.G. Valencia, R.L. azaro and G.G. Mateos. 2008. Effects of fiber source and heat processing of the cereal on the development and pH of the gastrointestinal tract of broilers fed diets based on corn or rice. Poultry Science, 87: 1779-1795. [DOI:10.3382/ps.2008-00070]
12. Gonzalez-Alvarado, J.M., E. Jiménez-Moreno, D. Gonzalez-Sanchez, R. Lozaro and G.G. Mateos. 2010. Effect of inclusion of oat hulls and sugar beet pulp in the diet on productive performance and digestive traits of broilers from 1 to 42 d of age. Animal Feed Science and Technology, 162: 37-46. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2010.08.010]
13. Hetland, H., B. Svihus and A. Krogdalhl. 2003. Effects of oat hulls and wood shaving on digestion in broilers and layers fed diets based on whole or ground wheat. British Poultry Science, 44: 275–282. [DOI:10.1080/0007166031000124595]
14. Hetland, H., M. Choct and B. Svihus. 2004. Role of insoluble non-starch polysaccharides in poultry nutrition. World's Poultry Science Journal, 60: 415-422. [DOI:10.1079/WPS200325]
15. Hetland, H., B. Svihus and M. Choct. 2005. Role of insoluble fiber on gizzard activity in layers. Journal of Applied Poultry Research, 14: 38-46. [DOI:10.1093/japr/14.1.38]
16. Jiménez-Moreno, E., J.M. Gonzalez-Alvarado, A. De Coca-Sinova, M. Pérez-Serrano, R. Lozaro and G.G. Mateos. 2008. Influence of feed form and fibre inclusion in the diet on water and feed intake of chicks. Poultry Science, 80: 92-93.
17. Jimenez-Moreno, E., J.M. Gonzalez-Alvarado, A. Gonzalez-Serrano, R. Lazaro and G.G. Mateos. 2009. Effect of dietary fiber and fat on performance and digestive traits of broilers from one to twenty-one days of age. Poultry Science, 88: 2562-2574. [DOI:10.3382/ps.2009-00179]
18. Jimenez-Moreno, E., J.M. Gonzalez-Alvarado, D. Gonzalez-Sanchez, R. Lazaro and G.G. Mateos. 2010. Effects of type and particle size of dietary fiber on growth performance and digestive traits of broilers from 1 to 21 days of age. Poultry Science, 89: 2197-2212. [DOI:10.3382/ps.2010-00771]
19. Kudou, S., Y. Fleury, D. Welti, D. Magnolato, T. Uchida, K. Kitamura and K. Okubo. 1991. Malonyl isoflavone glycosides in soybean seeds (glycine max MERRILL). Agricultural and Biological Chemistry, 55: 2227-2233. [DOI:10.1271/bbb1961.55.2227]
20. Longo, F.A., J.F.M. Menten, A.A. Pedroso, A.N. Figueiredo, A.M.C. Racanicci and J.O.B. Sorbara. 2007. Performance and carcass composition of broilers fed different carbohydrate and protein sources in the prestarter phase. Journal of Applied Poultry Research, 16:171-177. [DOI:10.1093/japr/16.2.171]
21. Montagne, L., J.R. Pluske and D.J. Hampson. 2003. A review of interactions between dietary fiber and the intestinal mucosa, and their consequences on digestive health in young non-ruminant. Animal Feed Science and Technology, 108: 95-117. [DOI:10.1016/S0377-8401(03)00163-9]
22. Nir, I. and M. Levanon. 1993. Effect of posthatch holding time on performance and on residual yolk and liver composition. Poultry Science, 72: 1994-1997. [DOI:10.3382/ps.0721994]
23. Nir, I., Z. Nitsan, E.A. Dunnington and P.B. Siegel. 1996. Aspects of food intake restriction in young domestic fowl: metabolic and genetic considerations. World's Poultry Science Journal, 52: 251-266. [DOI:10.1079/WPS19960019]
24. Noy, Y. and D. Sklan. 1999. Different types of early feeding and performance in chicks and poults. Journal of Applied Poultry Research, 8: 16-24. [DOI:10.1093/japr/8.1.16]
25. Rezaei, M., M.A. Karimi Torshizi and Y. Rouzbehan. 2011. The influence of different levels of micronized insoluble fiber on broiler performance and litter moisture. Poultry Science, 90: 2008–2012. [DOI:10.3382/ps.2011-01352]
26. Rogel, A.M., D. Balnave, W.L. Bryden and E.F. Annison. 1987. Improvement of raw potato starch digestion in chickens by feeding oat hulls and other fibrous feedstuffs. Australian Journal of Agricultural Research, 38: 629-637. [DOI:10.1071/AR9870629]
27. SAS Institute Inc. 2004. SAS/STAT User's Guide Release 9.1ed. SAS Institute, Inc. Cary, N.C.
28. Sell, J.L. 1996. Physiological limitations and potential for improvement in gastrointestinal tract function of poultry. Journal of Applied Poultry Research, 5: 96–101. [DOI:10.1093/japr/5.1.96]
29. Sibbald, I.R. 1976. A bioassay for true metabolizable energy in feedingstuffs. Poultry Science, 55: 303-308. [DOI:10.3382/ps.0550303]
30. Uni, Z., Y. Noy and D. Sklan. 1999. Posthatch development of small intestinal function in the poultry. Poultry Science, 78: 215-222. [DOI:10.1093/ps/78.2.215]
31. Van Soest, P.J. 1985. Definition of fibre in animal feeds. In: Haresign W, Cole DJA. (Eds.), Recent Advances in Animal Nutrition, 55-70. [DOI:10.1016/B978-0-407-01161-8.50006-9]
32. Yaghobfar, Y., S.D. Sharifi and G. Golestani Milano. 2014. The effect of natuzyme plus on metabolizable Energy and protein digestibility of diets containing wheat grain and canola meal in broiler chickens. Research on Animal Production, 5: 57-68
33. Zadehamiri, M., M. Bojarpour., S. Salari, M. Mamoueei and M. Ghorbanpour. 2014. Effect of different levels of essential oil of satureja hortensis on performance, carcass characteristics and some immune and blood parameters of broiler chickens. Research on Animal Production, 5: 1-12.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Research On Animal Production(Scientific and Research)

Designed & Developed by : Yektaweb